/ БГНЕС
България остава против промените в пакета „Мобилност“
99787
България остава против промените в пакета „Мобилност“
  • България остава против промените в пакета „Мобилност“
България остава против промените в пакета "Мобилност", който би засегнал българския транспортен бранш. Това стана ясно след среща на транспортния министър Росен Желязков с евродепутати и превозвачи.
 
Австрийското председателство на Европейския съюз е излязло с още по-тежки предложения за промени в пакет "Мобилност", които ще бъдат обсъждани на 3-4 декември.
 
Ще се либерализира ли автобусният транспорт?

За пакета "Мобилност" се застъпват големи европейски държави, сред които Франция, Германия, Италия, а страни от Източна и Централна Европа алармират, че това ще убие бизнеса.
 

БГНЕС


Транспортният министър Росен Желязков припомни какво предвиждат предложените мерки: "Свързани са със специалните правила по прилагането на директивата за командироване. Свързани са с въвеждане на интелигентните тахографи, времето за работа и почивка на водачите на транспортни средства, превозващи товари".
 
През юли тежкотоварни и автобусни превозвачи излязоха на протест

В началото на Австрийското председателство на Съвета на европейския съюз са предложени нови текстове, които са още по-рестриктивни за превозвачите.  Евродепутатите Петър Курумбашев и Андрей Новаков демонстрираха единодушие.
 

БГНЕС


"Нашата позиция, като български евродепутати, е, че предпочитаме този въпрос да бъде разглеждам в рамките на новия парламент, а не сега, когато предстоят избори и всеки иска да се тупа като победител пред своите избиратели", обяви Курумбашев.
 
Превозвачи: Битката по пакет "Мобилност" е спечелена, но войната предстои

"Всички българи, както и по някои други теми, сме абсолютно единни по темата. И каквото и да се случи ще останем такива, талка че българските превозвачи да знаят, че в наше лице имат представители, които защитават техния интерес", заяви Андрей Новаков.
 
Защо наш евродепутат стана тираджия? (ВИДЕО)

На 3 и 4 декември предстои съвет на министрите на транспорта в Брюксел, където темата ще бъде разгледана.