Бойко Борисов и Алексис Ципрас
Бойко Борисов и Алексис Ципрас / БГНЕС
Бъдещият железопътен коридор между Гърция и България ще се разклони към Букурещ и Белград - тази идея ще бъде обсъдена през октомври на четиристранна среща на правителствата във Варна, обяви българският премиер Бойко Борисов след днешното подписване на Меморандума за развитие на железопътната връзка Солун-Кавала-Александруполис-Бургас-Варна-Русе.

По време на церемонията по подписването в гръцкия град Кавала стана ясно, че Гърция и България ще управляват проекта съвместно, чрез общо дружество, а още следващия месец премиерите на двете държави ще потърсят вариант за неговото финансиране на лична среща с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Меморандум за разбирателство България и Гърция
БГНЕС

Свързването на три пристанища в Гърция с три пристанища в България чрез железопътен транспорт е лост за икономическото развитие на Балканите - така гръцкият министър-председател Алексис Ципрас определи значението на проекта, стартиран с днешното подписване на меморандум.

От своя страна премиерът Бойко Борисов го обвърза със символиката на днешния български празник на Съединението. "Днес с подписването, с даването на старта на този проект ние всъщност продължаваме съединяването на транспортните хъбове, енергийните хъбове и възможностите за развитие и на туризъм, и на бизнес, и движение на хора и капитали в нашия регион", каза българският министър-председател.

Меморандум за разбирателство България и Гърция
БГНЕС


В началото на следващия месец България ще бъде домакин на четиристранна среща с участието на Гърция, Румъния и Сърбия, а целта е включването на нови участници в транспортния проект.

А за инвестицията в проекта, която само за българската част ще струва около 1.07 милиарда евро, ще се търси съдействие от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Двамата премиери ще поискат среща с него през октомври, за да го убедят, че проектът е пример за приобщаване на държавите и дава бъдеще на региона.

Меморандум за разбирателство България и Гърция
БГНЕС

Гръцкият премиер Алексис Ципрас припомни, че Балканите са южната граница на Европа. "Един район с особено геостратегическо значение и без нашия принос Европейският съюз със сигурност не може да се справи с редица предизвикателства, пред които е изправен", каза Ципрас. 
 
Той отбеляза още, че Гърция и България могат да изиграят ролята на мост между ЕС и Русия.