Буш призова за действия за икономиката, Уолстрийт стартира позитивно
Буш призова за действия за икономиката, Уолстрийт стартира позитивно / netinfo
След историческия срив на Уолстрийт в понеделник, който повлече Европа и Азия, във вторник американският фондов пазар започна търговията в положителна посока. Това се случи след обръщението на президента на САЩ Джордж Буш и след като частна изследователска компания изнесе данни, че доверието в американската икономика през септември се е повишило. Основният индекс Dow Jones Industrial отбеляза ръст от 259 пункта час и половина след отварянето на пазара.

В понеделник индикаторът се срина с историческите 777 пункта, след като стана ясно, че Камарата на представителите на американския Конгрес е отхвърлила плана за спасяване на американската финансова система на стойност 700 млрд. долара. Сесията отвъд океана в понеделник завърши със загуба от 1,2 трилиона долара. Резкият спад повлече търговията в Азия и Европа във вторник. Българската фондова борса също отвори с рекорден спад, но после върна част от изгубеното.

700 млрд. долара не са малко пари, но и проблемът, пред който сме изправени, не е малък. Това заяви в специално обръщение президентът на САЩ Джордж Буш. В понеделник Камарата на представителите на американския Конгрес отхвърли плана за спасяване на финансовата система на страната на стойност 700 млрд. долара.

В обръщението си американският президент се застрахова, че реално цената на плана няма да е толкова голяма, ако се направи сметка след като пазарите се възстановяват. САЩ има нужда от действия, за да има перспектива за икономиката, посочи Буш. Той допълни, че отново ще проведе разговори с членовете на Конгреса.

Президентът се обърна към хората от целия свят с уверението, че процеса на приемане на нови закони като реакция срещу финансовата криза няма да приключи с евентуалното приемане на отхвърления в понеделник план.

Той предупреди, че ако Америка продължава да се движи в посоката, в която е тръгнала, последствията ще бъдат болезнени и продължителни. Кандидатът на демократите Барак Обама.

Същевременно днес еврото отбеляза значително понижение срещу долара, като зелените пари поскъпнаха до 1,4145 долара за евро. Дилъри отбелязват, че продължаващите финансови проблеми в Европа натискат еврото надолу. Днес стана ясно, че Dexia e втората белгийска банка, която ще трябва да получи държавна подкрепа, за да бъде спасена от фалит. Белгия, Франция и Люксембург ще вложат 6,4 млрд. евро във финансовата институция. Това се случва след като в белгийско-холандсаката Fortis бяха налети 11,2 млрд. долара.

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу увери, че правилата на конкуренцията в ЕС няма да попречат за спасяването на европейските банки от правителствата,.


Европейската комисия призова САЩ да "поемат отговорност" във връзка със световната финансова криза, след като Конгресът отказа в понеделник да одобри плана за спасяване на банките.

Всичко за финансовата криза четете в DarikFinance.bg