Буш предупреди за опасност от продължителна рецесия
Буш предупреди за опасност от продължителна рецесия / снимкa: Sofia Photo Agency

Президентът на САЩ Джордж Буш предупреди днес американците и законодателите, които са против приемането на плана на правителството за справяне с финансовата криза на стойност 700 милиарда долара, че ако не бъдат предприети веднага мерки, ще бъдат изложени на риск пенсионните фондове, ще се увеличат фалитите, ще има загуба на работни места и дори да се стигне до "мъчителна и дълга рецесия", предаде Асошиейтед прес. 

Предупреждението бе отправено малко след като президентът покани на спешна среща в Белия дом кандидатите за президентския пост на демократите и на републиканците Барак Обама и Джон Маккейн, единият от които ще наследи икономическата каша след четири месеца, както и лидери от Конгреса, за да изработят компромис.

Кандидатите за наследници на Буш на президентския пост - републиканецът Джон Маккейн и деморатът Барак Обама разпространиха обща декларация, в която призовават Конгреса на САЩ да сътрудничи и да постигне споразумение за спасителен икономически план, за да се избегне финансова катастрофа.

"Без незабавни действия от Конгреса Америка може да изпадне във финансова паника и да последват печални развития", каза Буш в 12-минутно телевизионно обръщение от Източния салон на Белия дом с надеждата да получи подкрепа от американския народ за плана си. Мерките, които президентът внесе в Конгреса миналия уикенд с молба той да ги приеме преди да се разпусне, се посрещат с дълбок скептицизъм от консерваторите в неговата партия, които възразяват срещу високата цена и безпрецедентната намеса на държавата в частния сектор. Макар да има общо съгласие, че нещо трябва да се направи, за да се пресече финансовата криза, от Конгреса почти всекидневно притискат правителството да внася промени в предложения пакет от мерки.

Опитвайки се да убеди консерваторите, Буш подчерта в телевизионното си обръщение, че с неохота предлага с пари на данъкоплатците да се подпомогнат компании, взимали лоши решения. Той отново подчерта, че планът не е насочен към спасяване на отделни компании. Президентът се опита също да успокои и демократите, като обеща, че директорите на фалиралите компании няма да получат тлъсти компенсации, посочва АП.

"Тъй като обстановката се влошава с всеки изминал ден, имам пред себе си един избори: да се намеся със смели правителствени действия или да остана безучастен и да позволя безотговорните действия на някои да подкопаят финансовата сигурност на всички", изтъкна Буш.

Демократите в Конгреса на САЩ постигнаха съгласие по предложения от президента Джордж Буш пакет от мерки за подпомагане на националната икономика, съобщи конгресменът демократ Барни Франк, който оглавява Комисията за финансовите служби в Камарата на представителите, цитиран от Ройтерс.

Франк изрази увереност, че законопроектът ще бъде подкрепен от достатъчно конгресмени и сенатори, за да бъде изпратен след това за подпис от президента.

"Сред демократите в Камарата и в Сената имаме съгласие за документа и на среща с републиканците на Капитолия утре сутринта (днес в 17 часа българско време) ще постигнем компромис ", посочи той.

В отговор на въпрос дали ще бъдат отчетени в законопроекта възраженията на демократите за изплащане на компенсации на шефовете на компаниите, понесли големи загуби, конгресменът каза, че демократите при всички случаи ще кажат "не на златните парашути".