Борисов рестартира тристранката, продължава дебатът за пенсионната реформа
Борисов рестартира тристранката, продължава дебатът за пенсионната реформа / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Борисов рестартира тристранката, продължава дебатът за пенсионната реформа
47360
Борисов рестартира тристранката, продължава дебатът за пенсионната реформа
  • Борисов рестартира тристранката, продължава дебатът за пенсионната реформа

Правителството, бизнесът и синдикатите възстановяват социалния диалог и ще обсъждат вариантите за провеждане на пенсионната реформа на специална среща, която ще се проведе на 24 ноември под ръководството на премиера Бойко Борисов. Това стана ясно след разговори между синдикатите и Борисов, в които участваха социалният министър Тотю Младенов, заместник-министърът на финансите Владислав Горанов и шефът на НОИ Бисер Петков.

Министър Тотю Младенов изрази надежда за ефективността на възобновения социален диалог. „Смятам, че социалният диалог трябва да продължи и от срещата съм оптимист за това", лаконичен бе той.

Синдикатите обявиха, че запазват своята позиция против вдигането на възрастта за пенсиониране и настояват за отстраняване на вицепремиера Симеон Дянков от председателското място в тристранния съвет. Продължава и подготовката на националния протест пред парламента, който е насрочен за 30-ти ноември.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров заяви, че социалният диалог ще продължи, но без синдикални компромиси, свързани с увеличаване на възрастта за пенсиониране. „Няма начин и това го казах в прав текст на господин Борисов, няма начин ние да се съгласим за увеличение на пенсионната възраст от догодина с каквато и да било една година, шест месеца, два месеца, петнадесет дни, няма такъв начин", категоричен бе синдикалният лидер.

Според него има други идеи и предложения как осигурителната система да бъде по-устойчива и синдикатите ще ги дадат на правителството. „Ние продължаваме да твърдим, че мерки трябва да има в приходната част, за да може в края на краищата да се събират повече пари в системата и, естествено, да разполагаме с повече средства", каза президентът на КНСБ.

На срещата в тристранен формат в четвъртък ще бъдат представени варианти за стабилизиране на осигурителната система, а синдикатите ще внесат предложение за промени в начина, по който работи тристранният съвет.

Борисов рестартира тристранката продължава дебатът за пенсионната реформа
netinfo