Борисов готов да открие Водното огледало в Кърджали повторно, като получи акт 16
Борисов готов да открие Водното огледало в Кърджали повторно, като получи акт 16 / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Борисов готов да открие Водното огледало в Кърджали повторно, като получи акт 16
50104
Борисов готов да открие Водното огледало в Кърджали повторно, като получи акт 16
  • Борисов готов да открие Водното огледало в Кърджали повторно, като получи акт 16

Премиерът Бойко Борисов заявява готовност да открие официално за втори път известното „Водно огледало" в Кърджали, веднага след като обектът получи акт 16, и въпреки наследените от предишното правителство дългове към строителя на съоръжението. Това става ясно от стенограмата от проведеното тази седмица заседание на правителството.

Борисов определя като „връх на нахалството" действията на предишните управляващи, които са прерязали лентата на обекта преди 3 години, без да е издаден акт 16, и са оставили неразплатени около 24 милиона лева. Премиерът стига до извода, че правителството на Сергей Станишев е искало да ограби сегашните управляващи, за да не могат да открият „Водното огледало", и заявява, че въпреки това обектът ще бъде открит и от ГЕРБ.

По време на дискусията за отпускането на 24 милиона лева, с които да се покрият част от задълженията към строителя на „Водното огледало", министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова обяснява, че обектът все още няма издаден акт 16 поради липсващи документи. От своя страна министърът на културата Вежди Рашидов потвърждава, че през лятото на 2009-та година обектът е бил официално открит.

Премиерът Бойко Борисов изразява възмущението си, че съоръжението не е било готово, нито разплатено, но е било открито. Борисов констатира, че с лихвите по тези задължения, сумата, която трябва да плати сегашният кабинет, нараства до 30 милиона, а това може да се сравнява с бюджета на спортното министерство. Премиерът заявява готовност да открие повторно хидросъоръжението, въпреки че в края на миналата година го определи като грозно и го нарече обикновен жабуняк. "Водното огледало" представлява изкуствено езеро, разположено в центъра на Кърджали, което има за цел да предпазва от наводнения, и може да се ползва за плаване.