Бизнесът и синдикатите ще обсъждат предложения за промени в пенсионната система
Бизнесът и синдикатите ще обсъждат предложения за промени в пенсионната система / netinfo
Бизнесът и синдикатите ще обсъждат предложения за промени в пенсионната система
48309
Бизнесът и синдикатите ще обсъждат предложения за промени в пенсионната система
  • Бизнесът и синдикатите ще обсъждат предложения за промени в пенсионната система

Нови промени в пенсионната система ще обсъждат работодатели и синдикати. Срещата е по инициатива на КНСБ и в нея ще участват представители на Българската стопанска камара, които ще сложат на масата идеята за създаване на два фонда към общественото осигуряване – за пенсиите на работниците от първа и втора категория труд и за служителите в системата на отбраната и вътрешните работи.

Междувременно от камарата за пореден път сигнализираха, че липсват квалифицирани специалисти. В същото време обаче работодателите прогнозираха нова вълна от масови съкращения.

Една трета от работодателите планират да съкратят още служители догодина, а 70 на сто от мениджърите са категорични, че предстои задълбочаване на кризата. Така проблемите на пазара на труда стават още по-осезаеми, категоричен е Божидар Данев от стопанската камара.

„Хроничен глад от тесни специалисти, хроничен глад от инженери, включително и строителни инженери, включително и електроинженери. Няма особена нужда от административен персонал – това, което бълват висшите ни учебни заведения, и от общи работници няма нужда", коментира той.

Според Данев проблем остава и дисциплината на работното място.

Междувременно от стопанската камара анонсираха участието си в среща между работодатели и синдикати за нови реформи в пенсионната система. Пред Дарик зам.-предесадетелят Димитър Бранков заяви: „В това отношение сме предложили два нови фонда към ДОО – фонд пенсии за първа и втора категория труд и фонд пенсии за служещите в отбраната и сигурността".

Срещата е организорана от КНСБ, съобщи за Дарик президентът на синдиката Пламен Димитров. По думите му пенсионната система не се отнася само до възрастта и стажа за пенсиониране, но отказа да съобщи подробности.

„Събираме се, за да обсъдим някои от предложенията, които в тази шумотевица и „реформата" на Симеон Дянков не можаха да се чуят за съжаление", каза той.

Пред Дарик зам.-председателят на другия синдикат – „Подкрепа" Димитър Манолов обаче заяви, че не вижда смисъл в провеждането на такава среща. „Това ми изглежда като вършене на нечия чужда работа, която на този етап няма мотив да вършим. Защо аз пак ще му вадя кестените от огъня", мотивира се той.

Последните промени около пенсионната реформа бяха върнати с вето от президента, но отново потвърдени от Народното събрание. Очаква се опозицията да атакува текстовете в Конституционния съд.

Цялото интервю с Димитър Бранков четете ТУК