Безработицата гони 13%
Безработицата гони 13% / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Безработицата гони 13%
53018
Безработицата гони 13%
  • Безработицата гони 13%

Безработицата удари 12,9% в края на март, сочат предварителните данни за първото тримесечие на годината на Националния статистически институт. Повече от 422 000 души са без работа. Въпреки че на конгреса на КНСБ премиерът Бойко Борисов бе бурно аплодиран, сега от синдиката остро разкритикуваха политиката на държавата по стимулиране на заетостта и икономическата активност.

След като Евростат ни постави на осмо място по безработица в Европейския съюз, националната статистика излезе с още по-тревожни данни. В края на март безработицата гони 13 на сто. И синдикати, и работодатели обаче са категорични, че реалните данни са много по-високи. Любен Томев от Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ смята, че коефициентът на безработица е 17-18 на сто. „Успоредно с това намалява заетостта, нещо, което според нас е още по-тревожно. Тоест няма търсене на работна сила и факторът, който според нас влияе в това отношение е ниското потребление и намаленото вътрешно търсене", каза Томев.

Според Божидар Данев от Българската стопанска камара безработицата е още по-висока - близо 20 на сто. Според него причините са в липсата на инвестиции и не се откриват работни места, а втората причина е сериозната ликвидна криза, която се наблюдава в икономиката, вследствие на което единственото начин за решение е закриването на работни места.

Данев е категоричен, че тази година трудно може да се очаква обръщане на тендецията за увеличаване на безработицата.