Без резултат завърши срещата за Банско
Без резултат завърши срещата за Банско / БГНЕС
Без резултат завърши срещата за Банско
84938
Без резултат завърши срещата за Банско
Без резултат завърши срещата за Банско
Без резултат завърши срещата за Банско
  • Без резултат завърши срещата за Банско
  • Без резултат завърши срещата за Банско
  • Без резултат завърши срещата за Банско

Без резултат остана срещата, на която трябваше да се вземе решение дали Банско ще се сдобие с втори лифт. Правителството не иска да разваля концесията за ски зоната в Банско, тъй като това би довело до тежки загуби за държавната хазна. Очаквано еколозите не бяха удовлетворени от аргументите, които министри и експерти изложиха, за последствията от евентуално прекратяване на договора на "Юлен".

Екоминистърът Ивелина Василева посочи, че може да се мисли в посока промяна на договора, но не и прекратяване.

Борисов подкрепя преразглеждането на концесията за ски зоната в Банско

След повече от три часа дебати министрите и природозащитните организации не постигнаха консенсус относно съдбата на ски зоната в Банско. След срещата министърът на околната среда и водите Ивелина Василева обясни, че правителство ще изиска от концесионера да "даде информация за неяснотите по договора, да изготви кадастрална карта на зоната, която управлява и да изготви регистър на съоръженията на територията на ски зоната в Банско".

„Всички усилия ще бъдат полагани да се изчистят спорните въпроси и да продължаваме в посока ясно регламентиране на задълженията, на ангажиментите на концесионера и на концедента", обясни Василева.

Огромни загуби, ако се прекрати концесията за Банско

Според министъра на туризма Николина Ангелкова спирането на концесията ще доведе до милиарди загуби за бранша: „Надявам се разумът да надделее и да можем да надграждаме това, което имаме, а не да го разрушаваме, защото загубите за туризма, и загубите за икономиката на страната ще бъдат стотици милиони лева".

Началникът на Дирекция "Национален строителен контрол" Милка Гечева увери, че от 2003-а година досега са извършвани проверки в ски зоната в Банско и нарушения няма: „Последната проверка, която е извършена на работата на ДНСК, е от август 2015 година и тя е извършена от Инспектората на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Резултатите от тези проверки сочат, че незаконно строителство не е установено".

След дълги спорове между участниците в дискусията и без конкретно решение - ще има ли втори лифт на Банско, според управляващите най-разумното решение на казуса остава редакция на концесионния договор.