Бернанке намекна за опасност от рецесия в САЩ
Бернанке намекна за опасност от рецесия в САЩ / снимка: БГНЕС

Президентът на Управлението за федерален резерв на САЩ Бен Бърнанке намекна за пръв път за заплаха от рецесия в Съединените щати и оправда спасяването на банка Bear Stearns („Беър Стърнс”) с опасността от сериозни поражения за цялата икономика, предаде БТА, като се позова на Франс прес.

В изказване пред Конгреса Бърнанке прогнозира, че брутният вътрешен продукт (БВП) няма да се увеличи много, ако изобщо се увеличи през първото полугодие на 2008 година, а дори може и леко да намалее. Едно от определенията за рецесия е отчитането на спад на БВП за две поредни тримесечия, отбелязва АФП.

Бърнанке очаква през втората половина на годината икономическата активност да се засили, най-вече в резултат на валутната и бюджетната политика, а растежът да се задържи в нормално темпо или леко да се ускори през 2009 година.

Все пак президентът на УФР подчерта, че заради последните сътресения на финансовите пазари тези прогнози "са обгърнати в голяма несигурност" и има опасност да се окажат прекалено оптимистични.

Централният банкер на САЩ дълго обяснява намесата на УФР в подкрепа на Bear Stearns, благодарение на която тя бе спасена от банкрут чрез организиране на изкупуването й от JP Morgan Chase& Co („Джей Пи Морган Чейз”).

"Обикновено пазарът решава кои предприятия да оцелеят и кои да се провалят", но "проблемите в случая надхвърляха въпроса за съдбата на едно предприятие", подчерта той. Евентуален фалит на Беър Стърнс щеше да се отрази не само на финансовата система, а щеше да се усети до голяма степен в цялата икономика и да има непредвидими, но най-вероятно тежки последици за функционирането на пазарите и икономиката като цяло, посочи Бърнанке.