Банките преведоха премийните вноски към Фонда за гарантиране на влоговете
Банките преведоха премийните вноски към Фонда за гарантиране на влоговете / снимка: Sofia Photo Agency

Всички банки преведоха в срок дължимите годишни премийни вноски във Фонда за гарантиране на влоговете в банките съобщиха от там.

Законът за гарантиране на влоговете в банките изисква институциите-членки да правят ежегодно, до 31 март на текущата година, премийни вноски във фонда в размер на 0.5 на сто от общия размер на влоговата база за предходната година, определена на среднодневна основа. Влоговата база в чуждестранна валута се преизчислява в лева по курса на БНБ за съответния ден. При неплащане на вноската в определения от закона срок банката дължи на Фонда лихва за забавяне върху дължимата сума.

Освободени от плащане на вноски са клоновете на банки от Европейски съюз/Европейско икономическо пространство, както и клонове на банки от трети страни, които са гарантирани от системата в страната по седалището на банката при равностоен размер и обхват на покритие. Alpha Bank – клон България, BNP Paribas – клон София и ING Bank – клон София не участват в българската система за гарантиране на влоговете и съответно не плащат премийни вноски към Фонда, уточняват от институцията.

Общата сума на преведените годишни премийни вноски за 2007 г. е 136.7 млн. лв. и към настоящия момент паричните средства на Фонда възлизат на 661.6 млн. лв., съобщи Бисер Манолов, председател на Управителния съвет на фонда.

Средствата, натрупани във фонда, са предназначени основно за изплащане на гарантирания размер на влоговете на граждани и фирми в случай на банков фалит. Понастоящем размерът на гаранцията по влоговете е 40 000 лв. на едно лице в една банка, като са гарантирани влоговете в лева и в чуждестранна валута.