Армения вдига помощи, за да смекчи удара от скока на тока
Армения вдига помощи, за да смекчи удара от скока на тока / ThinkStock/Getty Images

Арменският премиер Овик Абрамян обеща да увеличи обема на ежегодните социални помощи за семействата с най-ниски доходи, което ще позволи да се смекчат последици от повишаването на цените на електричеството, предаде ТАСС. Премиерът съобщи новината след заседание на правителството.

От няколко дни арменците протестират срещу голямото увеличаване на цените на тока. Войната на нерви между правителството и демонстрантите, блокирали един от централните булеварди на Ереван, продължава, отбелязва Асошиейтед прес.

Повишаването на цените бе одобрено от правителствения регулатор по искане на електроразпределителното дружество, което е под контрола на руската компания РАО. Абрамян каза, че не изключва да е имало злоупотреби в компанията "Арменска електрическа мрежа", но увери, че загубите й не са калкулирани в повишените цени. Правителството готви решение, съгласно което около 105 000 семейства с ниски доходи или 400 000 души ще получат по-високо годишно социално подпомагане от 24 хиляди арменски драма (около 51 долара).

В същото време премиерът посочи, че допълнителните разходи на семействата заради увеличаването на цените на тока месечно ще са 1,4 000 драма или около 3 долара. Абрамян призова участниците в протестите да бъдат по-конструктивни и каза, че кабинетът е готов да обсъди с тях всеки въпрос и обеща да разследва действията на полицията при разпръскването на демонстрациите.

На булевард "Маршал Баграмян" в центъра на Ереван и днес има няколко десетки души, но положението е спокойно. Хората раздават на протестиращите вода и храна, там е и началникът на ереванската полиция Валерий Осипян, който разговаря с демонстрантите и семействата на задържаните на 23 юни, съобщиха ТАСС и РИА Новости.

Източник: БТА