Анкетни комисии ще проверяват концесията в Бобов дол и картела на горивата
Анкетни комисии ще проверяват концесията в Бобов дол и картела на горивата / БГНЕС

Парламентът реши да създаде две временни анкетни комисии.

Депутатите създадоха анкетна комисия, която да провери фактите и действията при предоставяне на концесия за добив на въглища от Бобовдолския въглищен басейн, участък "Бабино", за периода 2005- до края на септември 2016 г.

ГЕРБ иска анкетни комисии за картела с горивата и казуса "Бобов дол"

Предложението е на депутати от различни парламентарни групи, сред които ГЕРБ, Реформаторския блок и др. Комисията е от 20 депутати, ще работи три месеца, съставът й е на пропорционален принцип.

За председател бе избран Делян Добрев (ГЕРБ), негови заместници са Жельо Бойчев (БСП) и Николай Александров от "Атака". Номинацията на ДПС на Рамадан Аталай за зам.-председател не беше приета.

БСП иска комисия да разследва картела с горивата

Депутатите одобриха и създаването на временна анкетна комисия за проверка на всички данни, факти и обстоятелства, водещи до съмнение за изкривяване на конкуренцията на пазара на горивата и за съмнения за злоупотреба с господстващо положение в периода от 2008 до 2016 г. Предложението е внесено от ПГ на ГЕРБ, подписано от народни представители от Патриотичния фронт и Реформаторския блок.

Комисията е от 20 представители от всички парламентарни групи. Председател е Валентин Николов от ГЕРБ, а заместниците му са Петър Славов от РБ и Емил Димитров от ПФ. Тя ще работи три месеца.

Целта й е изясняване на пречките пред конкуренцията и възможните злоупотреби с господстващо положение и приемането на законодателни мерки и действия за подобряване на конкуренцията на пазара на горива.