Агенцията за малки и средни предприятия отчита скандален проект
Агенцията за малки и средни предприятия отчита скандален проект / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Агенцията за малки и средни предприятия отчита скандален проект
52566
Агенцията за малки и средни предприятия отчита скандален проект
  • Агенцията за малки и средни предприятия отчита скандален проект

Агенцията за малки и средни предприятия ще отчете резултатите по проекта си за интернационализация на бизнеса. Това е проектът, по който председателката на агенцията Марияна Велкова бе получила 17 000 лева по граждански договор над основната й заплата. Информацията за бонуса бе разкрита след справка по закона за достъп до информацията, поискана от лидера на СДС Мартин Димитров. Разкритието бе направено в началото на април.

Макар и самата Марияна Велкова да отрича, че парите, взети по проекта за интерназионализацията на малките и средни предприятия, са бонус, остават въпроси.

"Изпълнителният директор при основно възнаграждение от 26 000 явно е преценил, че много добре си е свършил работата и е получил допълнително възнаграждение от близо 17 300 лева. Същото важи и за зам. изпълнителния директор, който при основно възнаграждение от 18 800 лева е получил допълнително възнаграждение от над 14 000 лева. Друг е въпросът кой му е определил размера на бонуса. Те са преценили, че са постигнали сериозни резултати, за да имат толкова големи бонуси, които са в единия случай 80% от заплатата, в другия случай - 70% от заплатата", обяви Мартин Димитров.

Ето какво отговори тогава Марияна Велкова пред Дарик: "Всички възнаграждения, които са посочени в тази колона, включително и моята като зам.-ръководител на проекта, на зам. изпълнителния директор като зам. ръководител на проекта, и всички останали обобщения надолу са възнаграждения по граждански договори и в никакъв случай не става въпрос за бонуси". Тя заяви още, че не смята да върне въпросни суми и репликира: „На какво основание да ги върна?".

Агенцията за малки и средни предприятия е междинно звено по ОП "Конкурентоспособност". Тази дейност обаче ще й бъде иззета заради лошите резултати, като целта е да се ускори получаването на одобрение на проектите и осигуряването на финансирането за фирмите.

Обмисля се и вливането на институцията в Агенцията за инвестиции.