81 сигнала за нарушения на трудовото законодателство
81 сигнала за нарушения на трудовото законодателство / netinfo

81 сигнала за нарушаване на трудовото, осигурителното и данъчното законодателство са подадени за един месец на сайта на инициативата „На светло”. Освен тях са описани още 121 нарушения. Това показва, че почти няма икономическа сфера, която да не е засегната от „сивата икономика”, съобщиха то Българската стопанска камара. Бизнес организацията е един от инициаторите на инициативата. Дарик радио също се включи в нея от самото начало.

Най-много сигнали са подали работници, които са осигурявани върху минималната работна заплата или минимален осигурителен праг, а в действителност получават много по-високи доходи от трудовата си дейност. След това се нареждат сигналите за неплащане и неотчитане на извънреден труд, както и сигналите за неизплатени заплати и осигуровки.

10 жалбоподатели са декларирали, че работят без трудови договори и осигуровки. Сред получените сигнали има и такива за осигуряване на 4-часов работен ден при действително пълно работно време. 47 от сигналите са дадени за проверка от Националната агенция за приходите, а 10 са изпратени на Главната инспекция по труда. Двете институции проверяват и други 22 нарушения.