/ ThinkStock/Getty Images
На 16 май изтича крайният срок за подаване на заявления за неплатени заплати
70 работодатели са платили дължимите заплати на служителите си след законови промени
97355
70 работодатели са платили дължимите заплати на служителите си след законови промени
  • 70 работодатели са платили дължимите заплати на служителите си след законови промени
70 от общо 250 работодатели-длъжници на заплати са изплатили дължимото на своите работници от началото на годината. Това се е случило под натиска на законодателните промени, даващи право на инспекцията по труда да поиска откриване на процедура по несъстоятелност за такива фирми, съобщи националният омбудсман Мая Манолова при отчитане на първите резултати от промените, приети в края на миналата година.
 
Вече са изплатени и над 600 000 лева от фонда за гарантирани вземания на работниците, а до средата на годината ще бъдат изплатени възнаграждения на обща стойност от над 4,5 млн. лева, обясни шефът на фонда Ваня Борисова. От институциите припомниха, че в сряда изтича срокът, в който могат да се подават заявления за неизплатени заплати от последните три години.
 
От март т.г. инспекцията по труда има право да инициира откриване на производство по несъстоятелност за фирми, които не са плащали заплатите на минимум една трета от работниците си, за период от поне два месеца. Заплахата от такава процедура е накарала 70 от работодателите-длъжници да се издължат на своите работници, стана ясно от думите на Румяна Михайлова, директор на Главната инспекция по труда.
 
Омбудсманът представи законопроект за личния фалит

При обявяване на несъстоятелност на работодателя, работниците могат да кандидатстват за компенсация от фонда за гарантирани вземания към Националния осигурителен институт (НОИ), като имат право на последните шест начислени, но неизплатени заплати и обезщетения от последните години преди решението за откриване на процедура по несъстоятелност.

От началото на годината са обработени 1900 заявления за изплащане на такива вземания от фонда, съобщи неговият директор Ваня Борисова.
 
От своя страна омбудсманът Мая Манолова постави като проблем умишленото бавене или непредоставяне на документи, доказващи начисляването на заплати от страна на работодателя.
 
От фонда за гарантирани вземания на работниците призоваха служителите на фирма Селект трейд, която държеше известна верига супермаркети, за още малко търпение, тъй като е нужно събирането на достоверна информация за периодите и размерите на начислените и неизплатени заплати.