6% икономически растеж са заложени в програмата за реформи
6% икономически растеж са заложени в програмата за реформи / netinfo

Икономически растеж от 6 процента годишно и 61 на сто заетост в края на периода са заложени в Националната програма за реформи в България до 2009 г. Документът бе представен от Министерството на финансите и има за цел да очертае приоритетите на страната ни, свързани с по-високите критерии на Европейския съюз в новата Лисабонска стратегия. Три са основните цели на програмата – макроикономическа стабилност, устойчиво развитие на фирмите в страната и реформи в образованието и заетостта.

Националната програма ще бъде представена за одобрение в Брюксел, след като бъде окончателно готова и съгласувана с икономическите и социални партньори. По време на речта си пред участниците в общественото обсъждане, министърът на финансите Пламен Орешарски заяви, че целта ни е работещ документ, а не програма, която да показваме в Брюксел, но да не се изпълнява.

Запазване на макроикономическата стабилност, поддържане на бюджетен излишък и паричен съвет до приемането на България в Еврозоната. Това са набелязаните мерки в програмата по отношение на финансовата система. Микроикономическите приоритети предвиждат намаляване на административните пречки пред бизнеса, подпомагане на малките и средните предприятия и поощряване на иновациите в икономиката. Страната ни отделя за развойна дейност под половин процент от Брутния си вътрешен продукт, при заложени 3 на сто в Лисабонската стратегия, отчете заместник-министърът на икономиката и енергетиката Нина Радева. Благодарение на набелязаните от нейния екип мерки и очаквания финансов ресурс по Оперативна програма „Конкурентоспособност” делът на инвестициите в нови технологични решения може да се увеличи до малко над процент през 2015 г.

Най-тежки и свързани със социално напрежение ще са реформите в образователната и здравната сфера, категорични са и представителите на правителството и на бизнеса.

В националната програма за реформи до 2009 г. са заложени през този период заетостта при жените да достигане 54 на сто, а при възрастните хора – 37 процента. Приоритет е и младежката безработица, която екипът на социалното министерство планира да намали до 5 на сто. Основните критики от страна на бизнеса към представената програма бяха свързани с неясните мерки за реформа в образованието и пазара на труда, както и липсата на стратегия за привличане на квалифицирани имигранти. Председателят на Конференацията на работодателите и индустриалците Иво Прокопиев заяви, че без такава стратегия след 5 години в България не само, че ще има липси на квалифицирани работници, но и структурни дефицити на пазара на труда.