1600 акта издали инспектори от НАП на некоректни работодатели
1600 акта издали инспектори от НАП на некоректни работодатели / снимка: Sofia Photo Agency

Инспектори от Националната агенция за приходите са съставили за три месеца 1656 акта за нарушения на некоректни работодатели, съобщиха от агенцията. 4119 работодатели са били проверени от април до юни дали спазват осигурителното законодателство.

Най-често срещаните нарушения са били неначислени работни заплати, начислени възнаграждения, но непреведени задължителни осигурителни вноски, липса на заповеди за освобождаване на наети работници, неподадени уведомления за прекратяване на договорите, са констатирали проверяващите.

Едно от основите нарушения е било неспазването на новата разпоредба в Кодекса за социално осигуряване, която влезе в сила от 1 януари 2007 г. Според наредбата, когато заплатите са начислени, дори и да не са реално изплатени, работодателят е длъжен да превежда осигурителните вноски до края на месеца, в който е извършено начисляването, допълват от НАП.

Другото често срещано нарушение е било неспазването на Закона за счетоводството за текущо начисляване на работната заплата. Инспекторите на НАП са установили, че в някои случаи работодателите правят начисленията през месеца, когато имат възможност да внесат дължимите осигурителни вноски, посочват от агенцията.