Цвятко Цветков: Румен Петков да депозира оставката си
Цвятко Цветков: Румен Петков да депозира оставката си / снимка: www.duma.bg

Министърът на вътрешните работи Румен Петков трябва да депозира оставката си заради скандалите, свързани с МВР – това е мнението на бившия секретар на вътрешното ведомство Цвятко Цветков. Според него не е нормално министър Петков да се среща с оперативно разработвани лица. Ето какво още каза в интервю за "Афера" по Дарик главният секретар на МВР в периода януари 1995-та до февруари 1997 година:

Господин Цветков, как ще коментирате последните скандали в МВР и по-конкретно ареста на бившия главен секретар на министерството Илия Илиев?

Не искам да се бъркам в решенията на прокуратурата и вярвам, че те имат достатъчно основания да извършат този арест. Въпросът е в общественото съзнание и вътре, и вън от страната да няма тълкувания, които да сочат евентуално, че прокуратурата взема страна в тези спорове, в които от едната страна е сегашното ръководство на вътрешното министерство в лицето на министъра и сегашния главен секретар и вече освободени ръководни служители като Илия Илиев, Ваньо Танов и естествено, някъде накрая слагам Атанас Атанасов.

Днес се заговори, че едва ли не Илиев е бил арестуван, за да не говори пред вътрешната парламентарна комисия. Вие как гледате на това твърдение?

Не мисля, тъй като не вярвам да има пречка след като изтече срокът на първоначалния арест, да бъде извикан и да говори пред вътрешната комисия. Не отивам в такава конспиративна теория, че той е прибран, за да не се яви пред комисията, защото – веднага казвам – много по-естествено е той да разкаже повече подробности пред прокуратурата, защото прокуратурата е следствен орган в случая, а вътрешната комисия не разследва и пред нея той не би могъл да каже някои неща, които са класифицирана информация.

Според вас как ще завърши този скандал и какво цели той?

Скандалът какво цели едва ли можем да го обсъждаме цялостно, защото той малко лавинообразно нараства, а как ще завърши зависи от това доколко политиците и институционалните представители във властите си свършат съвестно и както трябва работата, в смисъл, политическата воля, която изрази премиерът Станишев и аз напълно го подкрепям, че трябва и започва да се връща държавността, да бъде показана и на практика и да се разширява и задълбочава. А от друга страна, как ще си свършат работата следствените и други органи, за да се изясни напълно в сегашния случай степента на обвързка между хора от властите и паралелната власт в деформираната й част престъпността – това е вече въпрос…Много зависи от прокуратурата дали ще бъде на висотата на изискванията към нея и на законосъобразността.

Кой според вас има интерес от този скандал?

Личи, че МВР не се управлява достатъчно добре по посока на изпълнението на задачите така, че да се намаляват обвръзките на хора от МВР с обекта на дейност на МВР – това първо. Второ, може парадоксално да ви звучи, но интерес има и развитието на държавността, защото това е скандал, но колкото по-рано тези явления започнат да бъдат пресичани и се стигне до корените им, толкова по-добре. Е, разбира се, интерес може и е естествено и логично да се търси и от тези, които не харесват сегашното управление на тройната коалиция, но скандалът показва, че нещата не са само сега, в последните години, а те са съпътствали – такова характерно явление като връзките между власт и престъпност – целия преход.

Мислите ли, че това не е удар срещу Румен Петков вътре, от човек в БСП?

Не, ни мисля, че е удар срещу Румен Петков от човек от БСП, защото веднага ще ви задам контравъпроса: А по-добре ли беше всичко това да не излиза и да загнива работата с тези обвръзки? Примерно, допускаме, че не излиза нищо за Иван Иванов, как щеше да се развива тази обвръзка и колко това явление, този тумор нямаше ли да пречи и да се разраства, т.е. замълчаването на това, покриването му нямаше ли да е по-лошо и за самото МВР, и за управлението. Така че да го свързваме само с някаква си атака срещу Румен Петков ще бъде според мен едно грешно обяснение на нещата.

А откъде тръгват според вас нещата в такъв случай?

Ами нещата тръгват от това, че този цирей на обвръзката между хора от властите, в случая от МВР, и онези, които правят простъпки и пристъпват закона, вече е достигнало до критична фаза и с това не могат да бъдат съгласни както външният и вътрешният фактор в лицето на нашето общество, така и хора, които честно и почетено се борят в МВР срещу тези явления.

Добре, но в тези връзки са намесени дори имената на министър Румен Петков и на главния секретар Валентин Петров. Това означава ли, че и те трябва да се оттеглят според вас?

Първо въпросът има политическа страна. Дори съмнението за връзки и обвързки трябва да накара министърът да направи стъпка, най-малкото да подаде сам своята оставка, а за Валентин Петров ако нещата започнат да се доказват, той трябва да мине по пътя на разследването.

Мислите, че срещу него трябва да бъде повдигнато разследване?

Ако тези неща се потвърждават в нормалния ход на следствието на прокуратурата, защото говори се това, говори се онова, приказките не стигат, тук трябва да се свърши работата, за да се видят нещата в пълната им цялост. И ако има и най-малкото потвърждение на такива връзки и обвръзки, естествено е да мине и той по хода на разследването, няма нищо по-естествено.

Нормално ли е според вас вътрешен министър да се среща с хора, разследвани от службите?

Мисля, че това не е нормално и обясненията не бяха убедителни, аргументиращи за тези срещи. Аз мисля, че Румен Петков малко повече отколкото трябва излиза от рамките на своето политическо ръководене на МВР като политическо лице и започна да се връзва и обвързва с елементи на оперативната работа, което не е негова работа. Не че изземва функциите, той не би могъл да изземва функциите, тъй като оперативната работа е море в МВР, но да се набърква в това както с участие, така с обяснения в последствие, така с опит да ръководи и оперативната работа, това не е негова работа. За какво му е този главен секретар, ако той ще ръководи и оперативната работа? На него трябва да му докладват, той да прави оценките, да контролира, за да не се излиза извън рамките на онова, което политиката на държавата трябва да се осъществява в МВР. Но иначе къде му е работата да обяснява? Толкова наивно е това да обяснява това че „ами, намерили ми телефона, обадили ми се”. Боже мили, очаквах повече от него.

Как ще коментирате твърденията, че в МВР има два лагера – единият е на Румен Петков и главният секретар Валентин Петров, а другият лагер е на бившия главен секретар Илия Илиев и на бившия шеф на ГДБОП Ваньо Танов?

Не виждам да има очертани такива два лагера в МВР. В МВР ако има нещо, което би могло да се счита за очертано, това е – от едната страна са хората, които искат да работят честно, почтено и съгласно правилата и законите за държавата. От другата страна – тези, които допускат пробиви по посока на връзки с престъпния свят.

В такъв случай как ще коментирате нападките на Ваньо Танов спрямо ръководството на МВР. Той твърди, че и Валентин Петров е замесен в случая с Иван Иванов…

Определено мисля, че за да твърди такива неща, той трябва да покаже основание при аргументите, защото иначе може да се тълкува и като обида от това, че той е излязъл от системата не по начин, по който му харесва. Т.е. – Ваньо Танов това, което досега е казал, намекнал, подсказал, трябва да намери в хода на следствието своето развитие, потвърждение или отхвърляне, защото иначе пък няма да си свърши работата прокуратурата.

Очаквате ли Ваньо Танов да бъде арестуван в скоро време?

Зависи, в хода на разследването ще се покажат нарушения от негова страна, докато е бил ръководител на високо ниво в системата на МВР. И след това – като носител на класифицирана информация, ако с нещо е нарушил правилата, свързани с това. Това зависи от тези, които разследват.

Как ще коментирате информацията, че всъщност една от причините за ареста на Илия Илиев е, че той е разписал разрешението за използване на специални разузнавателни средства по случая Иванов, без да уведоми никого в ръководството.

Аргумента – че е превишил служебните си правомощия и другото, което беше по член от закона за неговото задържане, вероятно прокуратурата го има като основание. А какво седи зад това като текст от член от закона, тепърва предстои да видим дали е разписал, дали не е разписал, дали е трябвало да стои над него, както е по закон, и подписът на министъра. Дали е бил министърът тогава, дали е оторизирал заместник-министъра, ако е отсъствал. Това ще се установи, защото това са технологични неща или които седят като подписи върху исканията за провеждане на СРС. И няма как да бъдат избегнати.

Нека да се върнем към случая Куйович – къде е истината?

Та нали и там се води следствие, това следствие трябва да установи истината. Ние с вас можем да предполагаме или на базата на откъслечни данни и факти, появили се тук или там, но истината за Куйович тепърва предстои да я разберем в пълния й обем, ако се свърши както трябва работата.

Мислите ли, че са верни твърденията, че Куйович в действителност е имал толкова сериозни връзки на високи нива в ГДБОП и в МВР?

Това, пак повтарям, ще го установи разследването и зависи какво ще говори Куйович при това разследване. Но че Куйович е имал отношения с хора от високите нива най-малкото от признанието или от разказа на Ваньо Танов, че е разпитван. Включително в неговия кабинет са завършвани два разпита на оперативния състав с Куйович. Това също е отношение, тези разпити са някакъв факт и вероятно са документирани. Да не говорим, че целият десетгодишен период и отгоре, в който Куйович е въртял бизнес, в това число и бизнес, свързан с наркотици, може да бъде добре проследен и документално в архивите, свързани с работата на МВР по Куйович; и следствено в разпитите на Куйович и неговите връзки. Това е работата на следствието, истината иначе как да бъде установена. Този заявил това, онзи заявил онова – нали затова се извършван тези проверки и следствени действия. Важно е да не е било унищожено нещо – документално или като записи на СРС, или като планове на работа за Куйович или неработа. Но това го има в материалите, които има в МВР, а сега вече се трупат и в прокуратурата.

Трябва ли, според Вас, Румен Петков да си подаде оставката след тези скандали?

Моето лично мнение и въпрос на политически жест като политик, не само като министър на вътрешните работи, е, че той самият трябва депозира оставка.