Изнесен практически семинар на студенти от ЮЗУ
Изнесен практически семинар на студенти от ЮЗУ / netinfo

Студенти и преподаватели от катедри „Културология” и „История” към  Югозападен университет „Неофит Рилски” проведоха изнесен практически семинар на територията на Кресненското дефиле и поречието на Струма. Това съобщиха от пресцентъра на учебното заведение. Възпитаниците на двете катедри определят района като изключително интересен, но подчертават факта, че  в археологическо отношение  районът е слабо проучен.

В процеса на обхождане на региона групата откри тракийски скален жертвеник. По всяка вероятност около него са били съсредоточени религиозните ритуали на местното население в Древността, за което свидетелства и концентрацията на антична керамика около скалния жертвеника. От него се открива панорама към Кресненското дефиле и върховете на Пирин. Този тип разположение, в който важна роля имат символиката на планината и водата е характерен за голяма част от скалните светилища.

Това е поредният изнесен практически семинар организиран от катедрите „Културология” и „История” и Университетски научно-изследователски център за древни европейски и източносредиземноморски култури към ЮЗУ „Неофит Рилски“.