/ iStock/Getty Images
Двудневни чествания, посветени на 129 години от смъртта на дядо Жельо Войвода, ще се състоят в ямболското село Маломир, съобщи заместник-кметът на Община Тунджа Татяна Стое

Паметта на войводата ще бъде почетена с поднасяне на венци и цветя на гроба му в селото на 24 юни, когато се навършва годишнината. На среща писатели и историци, в същия ден в читалището в Маломир, ще разкажат за живота и делото на легендарния четник. Вечерта на площада в селото фолклорен концерт ще изнесе оркестър "Стара Загора".

Във втория ден (25 юни) честванията ще се продължат с традиционния турнир по народни борби и концерт на народната певица Жечка Сланинкова на площада в селото вечерта.
Според историци, рожденото име на войводата е Жельо Христов Чернев.

Той е роден през 1828 г. в Ямбол, а израства в село Карапча (днешното Маломир), където и умира на 64-годишна възраст. През 1867 г. е помощник на Панайот Хитов в неговата чета, където знаменосец е Васил Левски. По време на Априлското въстание Жельо войвода е в Браила, откъдето заминава за Сърбия. С разрешение на руското командване, на 20 август 1877 г.  е създадена доброволческата чета на дядо Жельо. Тя първоначално наброява около 300 четници, но се обединява с четата на Панайот Хитов и достигат до хиляда, които действат предимно в Еленския и Котленския Балкан. Дядо Жельо Войвода е награден с кръст за храброст и сребърен медал за участието си в Руско-турската война и в Сръбско-българската война през 1885 г.

Личният печат на Жельо Войвода се съхранява в Регионалния исторически музей в Ямбол. Във фондовете му е и печат на четата на Панайот Хитов.
БТА