/ Община Мездра
Великденска работилница за яйца бе организирана в АК Калето, край Мездра. Участие взеха учениците от ОУ „Хр. Ботев“ и ПГ „Алеко Константинов“ . Малките с нетърпение шареха „перашки“ за Великден и се надпреварваха чие яйце ще бъде най-писано, най-красиво.

Велики четвъртък в Мездра

Научиха от Светла Дамяновска - гл. експерт „Култура и художествена галерия“ в Община Мездра за символиката на великденските яйца. Тя обясни, че именно перашката е производно от славянската дума „пер“ със значение „бия, удрям, бие град, удря гръм“.

Родители и деца с дарение за възрастни хора (СНИМКИ)

По древните български земи четвъртъците са тачени като дни против гръм - така се е унаследила традицията яйцата да се боядисват в четвъртък. Като истински художници децата майсторски използваха различни техники за боядисване и рисуване и възторжено се радваха на постигнатите шедьоври. Детският рецитал на учениците от II б клас на Христинка Иванова внесе още празничност в пролетния ден.

Велики четвъртък в Мездра

Големите ученици от ПГ „Алеко Константинов“ продължиха традицията да изпълняват тематични текстове от народни песни и с това да приобщават по-малките към песенното богатство на българския народ.

Заедно със Светла Дамяновска те въведоха присъстващите в увлекателния и малко познат свят на митологичните персонажи - вили, самодиви, змейове и змеици. Разказаха, че в стари времена е съществувало поверието, че който момък се люлее на великденска люлка, няма да го залюби коварна вила-самовила, а люлее ли се мома - няма да стане змейова булка.