В ход е процедура за разкриване на филиал на Русенския университет във Видин
В ход е процедура за разкриване на филиал на Русенския университет във Видин / Областна администрация - Видин

В ход е процедура за разкриване на филиал на Русенски университет „Ангел Кънчев” във Видин. По този повод на 16 ноември в града пристигна експертна група от Националната агенция по оценяване и акредитация към Министерския съвет.

„Днес сме на изпит, който се надявам всички заедно да издържим успешно.  Това е среща, от която зависи бъдещето на област Видин. Тук живеят достойни хора, които имат правото да се обучават, да учат цял живот и да могат да останат и да работят в своя роден край”. С тези думи областният управител Момчил Станков откри вчера във Видин дискусионен форум за разкриването на университетски филиал в града. В срещата участваха четирима експерти от правителствената акредитационна комисия, представители на местната власт, образованието и бизнеса в областта. На форума присъства и ректорът на Русенския университет проф. Велизара Пенчева заедно с членове на академичното ръководство.

„Откриването на филиал в гр. Видин е насочено към задоволяването на реално  съществуващи и установени потребности от специалисти на регионално и национално равнище”, се посочва в доклад на Русенския университет до акредитационната комисия, цитиран по време на срещата. В мотивираното предложение се изтъкват още индустриалния потенциал на Видин и неговото местоположение като „естествен географски център на „Еврорегион Среден Дунав”, обхващащ територии от три съседни държави.

„Всички сме дълбоко убедени, че на област Видин и на целия Северозападен регион  е необходим такъв учебен и културен център, както е написано в доклада”, отбеляза проф. Лилиана Зашкова, ръководител на експертната група, оценяваща проекта. Тя обясни, че за акредитирането на Видинския филиал към Русенския университет са необходими най-малко 9 положителни оценки от общо 12 по съответните критерии.

В ход е процедура за разкриване на филиал на Русенския университет във Видин
netinfo


В отговор кметове на общини, предприемачи и директори на училища обявиха горещата си подкрепа за реализацията на инициативата за разкриване на филиал, предприета съвместно от Русенския университет, областния управител, кмета и председателя на Общинския съвет във Видин. В защита на проекта те посочиха като основни аргументи необходимостта от квалифицирани кадри за бизнеса и за привличане на инвеститори, осигуряване на качествено обучение и заетост на младежи и на социално слаби хора, а също и за цялостното развитие на образователната система (средно училище - професионално обучение - висше образование),

„През последните години земеделското производството във Видинско е нараснало два пъти и половина, а не можем да намерим агрономи, електроинженери за поддръжката на модерните селскостопански машини. Русенският университет обучава точно такива кадри и негово училище тук ще бъде от голяма полза не само за нас, земеделците, но и за цялото общество”, каза председателят на Видинския съюз на зърнопроизводителите Александър Александров. Той и други представители на бизнеса отново потвърдиха готовността си да осигурят стипендии, материална база, техника и специалисти за практическото обучение на видинските студенти.     както отбеляза началникът на Регионалното управление на образованието Марийка Василева.

Областният управител Момчил Станков увери експертите от акредитационната комисия, че разполага със значителен брой декларации от фирми, в които работодателите изразяват  желание техни служители да бъдат обучавани по специалности от областта на иновациите и технологиите.

В ход е процедура за разкриване на филиал на Русенския университет във Видин
netinfo

 

Русенски университет „Ангел Кънчев” прие тази година 119 бакалаври от област Видин. От тях 31 студенти избраха специалността   „Индустриален мениджмънт”,  23 – „Технология и управление на транспорта”, 22 – „Компютърни науки”, 12 – „Електроника”, 13 – „ Земеделска техника и технологии” и 18 - „Бизнес мениджмънт”. По този повод висшето учебно заведение отбеляза началото на академичната си година във Видин с тържествена среща на своите бивши и настоящи възпитаници от региона. В 70-годишната си история университетът в Русе е дал на Видин много и високо квалифицирани специалисти, допринесли за развитието на индустрията, образованието и културата в своя роден край.