Унищожават близо 120 хиляди литра оцет
Унищожават близо 120 хиляди литра оцет / DarikNews.bg

В резултат от извършени проверки на обекти за производство и търговия на едро и дребно с оцет и олио в цялата страна, инспектори от Областните дирекции по безопасност на храните са насочили за бракуване и унищожаване близо 120 000 литра оцет, поради влагане на неразрешени добавки в продукта или организиране на производство в нерегламентирани обекти.

 

След извършените 2104 проверки е разпоредено преетикетирането на още 16156 литра оцет и 710 литра олио. Мярката е предприета поради констатирани неправилно поставени етикети или липса на данни за производителя на продукта. Това води до заблуда на потребителя. Най-ярките примери в това отношение е когато на синтетичен оцет са поставяни етикети с надпис „Ябълков“ и „Винен“.

За констатираните нарушения са издадени 35 предписания и са съставени 8 Акта за установяване на административно нарушение, а един обект за производство на оцет е с временно преустановена дейност.

Повечето от нарушенията са установени в областите Варна, Кюстендил, Плевен и Шумен.

Като положителен факт може да се посочи, че цитираните количества са засечени в складова база и не са достигнали до търговската мрежа, посочват още от БАХБ.

Проверките във врачанско не са установили нередности, казаха за Дарик от Областната дирекция по безопасност на храните. Общо проверените обекти са 28. На територията на областта няма предприятия за производство на оцет. В търговската мрежа несъответствия между етикет и съдържание не са констатирани.

 

Проверени са и 4-те предприятия, които бутилират олио, като едното от тях е и производител. Установено е спазване на правилата за етикетиране, маркировка и срок на годност.