/ Дарик - Враца
Инициативата на Видинския митрополит Даниил да се изучава религия в училищата е подкрепена от Регионалното управление на образованието-Видин и от Община Видин.

Съвместната си подкрепа институциите изразиха на пресконференция, последвала проведена преди това среща с директорите на видинските училища и детски градини, за да им бъде презентирана идеята. На прескоференцията присъства и богословът и преподавател по "Религия и православие" в община Кюстендил - Ивелина Николова.

Кметът на община Видин Огнян Ценков коментира състоялата се среща с директори на училища и детски градини и каза: „На срещата с директорите разяснихме като общо виждане необходимостта от въвеждането и изучаването на предмет „Религия“ в училищата и детски градини.

Необходимост свързана с утвърждаването на необходимите морални ценности в нашето общество и християнските добродетели, които бихме искали да възпитаме у децата си...“

Среща Видин
Община Видин

На пресконференцията присъства и Видинският владика Данаил, който обясни, че въпреки съществуващата нормативна база за преподаване на предмета "Религия и православие" в училище и наличието на учебни помагала, от огромно значение за началото на този процес е подкрепата на местната власт и Регионалното управление на образованието.

Веселка Асенова, началник на РУО-Видин, обясни, че за  преподаването на „Религия и православие“ има нормативна база на Министерството на образованието и науката. Предметът може да се изучава  факултативно в училищата по един път седмично и по желание на родителите може да се изучава и в детските градини.

Преподаватели ще бъдат богослови, както и преподаватели по философия или история, които ще преминат през специализиран курс, уточни Асенова: „Ние смятаме заедно с Видинска света митрополия и община Видин, че ценностнта система е най-важна, тя идва първо от семейството и затова и училището е мястото, където това трябва да бъде продължено“, коментира Веселка Асенова.

Опит с въвеждането на предмета „Религия и православие“ в училищата и детските градини в Кюстендил сподели  Ивелина Николова, преподавател по теология в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, която също присъства на пресконференцията.

С много вдъхновение и възрожденски плам Ивелина Николова разказа за пътя, по който е минал екипът, осъществяващ идеята с часовете по религия, за да има нови учебни помагала.

Тя уточни, че издаването им е съобразено с Министерство на образованието и науката и Светият синод на Българската Православна Църква. Ръководител на проекта е проф. Димитър Киров, а редакцията е осъществена от експертен екип. Очакването е във Видин проектът да стартира от началото на новата учебна година.