/ Дарик архив
"15-годишното момиче, което скочи от втория етаж на Центъра за настаняване от семеен тип в с.Борован е живеело от два месеца на семейни начало с младеж от Роман", каза за Дарик директора на Регионалната дирекция „Социално подпомагане“ Враца Мария Търнавска.

По  думите й, на 28 февруари бащата на момичето дошъл в дирекцията да поиска съдействие за извеждане на момичето, тъй като имал информация, че искат да я продадат на сутеньори в Гърция. „Веднага подадох сигнал до отдел „Закрила на детето“ в Мездра. До късно същия ден те са работили на терен и са извели момичето.

Тъй като родителите не са се появили да си вземат детето трябваше някъде да я настаним и единственото свободно място бе в Центъра в Борован“, обясни Търнавска и допълни, че на следващия ден в Дирекцията отново е пристигнал бащата, който бил недоволен от това, че дъщеря му е настанена там.

Започна да заплашва, че тя ще скочи, ще избяга. Тъй като той постоянно държеше връзка с нея по телефона оставаме с впечатление, че тя го направи по негово внушение“.

Търнавска съобщи още, че бащата на момичето е познат на социалните служби от работа около друго негово дете. „Родителите са с много нисък капацитет, те са лишени от родителски права спрямо друго тяхно дете. В Отдел „закрила на детето“ в Мездра пък са получили информация, че самите родители искат да изтъргуват момичето. По случая се работи.

От УМБАЛ „Д-р Георги Странско“-Плевен, където е настанено момичето, казаха за Дарик, че няма опасност за живота й, при скока е получила счупен лакът.