Патриотите връчиха традиционната  награда Будител на годината
Патриотите връчиха традиционната награда Будител на годината / ВМРО Враца

Областният комитет на ВМРО-Българско национално движение за пореден пети път, връчи традиционната си награда „Будител на годината". Призът се присъжда на личности от Враца, допринесли за утвърждаването и популяризиране на традиционните български културни и духовни ценности. Патриотите определиха тази година, с това звание да бъде удостоена Ваня Иванова, дългогодишен директор на Младежкият дом в града на Ботевата слава.

Плакет, грамота и трибагреник обкичен със здравец й бе връчен на официална церемония от областния председател на ВМРО, Красимир Богданов. Той мотивира решението на патриотите с наградата да бъде удостоена, Ваня Иванова така: „Нашата съгражданка, Ваня Иванова веднага след дипломирането си е назначена през 1974 г в Младежки дом- Враца. От 1983 тя е директор на институцията, която има амбицията да работи за творческото, гражданско и патриотично възпитание на младите хора. Четири десетилетия тя е отдадена на професията си и има свой принос и като дългогодишен член на Ботевския организационен комитет в града под Околчица и член на Българския червен кръст". Ваня Иванова прие с вълнение оказаната й чест и отбеляза, че във ВМРО има много млади хора, които тя познава лично и е горда, че са патриоти.

На церемонията присъстваха и четиримата носители на отличието от предишните години. Диригентът Бойчо Димов, краеведът, Калина Тодорова, писателят Веско Лазаров и професор Ангел Кунов благодариха от свое име, че традицията е продължена и все повече достойни хора ще бъдат отличавани с престижното звание.

Организаторите на тържеството обявиха дарение за новооткритата „Детска стая" в Регионалната библиотека на Враца. От свое име Красимир Богданов подари на фонда на библиотеката 25 тома от първата си книга „Забравени герои". На скромен коктейл, с по чаша вино, питка и шарена сол, гостите на събитието поздравиха поредния носител на наградата „Будител на годината", Ваня Иванова и пожелаха на организаторите от ВМРО да поддържат все така българския дух и признателността към делото на предците ни.