Отличиха Община Мездра в Националния конкурс „Сграда на годината 2014”
Отличиха Община Мездра в Националния конкурс „Сграда на годината 2014” / Община Мездра

Община Мездра получи специален плакет и Грамота за принос в опазването и устойчивото управление на археологическото и културно-историческото наследство в Националния конкурс „Сграда на годината 2014”. Той се организира от медийната платформа ГРАДЪТ Медиа груп под патронажа на Министерството на регионалното развитие и благоустройството с подкрепата на браншовите организации в областта на архитектурата и строителството в България. Плакетът и грамотата се присъждат на Община Мездра в категорията „Градска среда и ландшафтни паркове” за Археологически комплекс „Калето”, който е включен в „100-те национални туристически обекта”. Наградите бяха получени в Общинската администрация в първия работен ден след Нова година.

Победител в този стана проектът за реставрация на Антична и средновековна крепост „Перистера“ в гр. Пещера. Останалите претенденти бяха Ландшафтно-исторически парк „Градище” -  с. Долно Дряново, община Гърмен, Археологически парк „Нов живот за миналото” - Раднево, Реконструкция на Женски Пазар - София, Проектът „Ротонда и околно пространство” - Ботевград и Реконструкция на Централен градски пазар - Стара Загора.

Наградата на публиката - „Сграда на годината 2014”, спечели проектът за ревитализация на Античен стадион на Филипопол, който получи най-много - 3 623, от подадените общо 12 427 гласа за 77-те сгради-участници.

Националният конкурс „Сграда на годината” се провежда от 2002 г. насам и отличава най-добрите постижения у нас в сферата на инвестиционните проекти, строителството и архитектурата. В неговото 13-то издание взеха участие 77 новоизградени или реконструирани публични и частни проекта, завършени през 2014 г. Те бяха оценени от авторитетно жури от 27 водещи експерти и представители на бизнеса и културата с председател Деница Николова, зам.-министър на регионалното развитие и благоустройството.