Община Видин и УНИЦЕФ представиха пилотен проект  пред доставчици на социални услуги
Община Видин и УНИЦЕФ представиха пилотен проект пред доставчици на социални услуги / Снимка: община Видин

Информационен ден за представяне на проекта „Комплекс за социални услуги за деца и семейства" организираха Община Видин и УНИЦЕФ. Представянето на проекта бе насочено към лицензираните доставчици на социални услуги - потенциални участници в конкурса за предоставяне на социални услуги в комплекса.

Срещата откри кметът Румен Видов, който изрази задоволството си от ремонтните дейности. „Основната цел на проекта е да се разработи нов модел на предоставяне на социални услуги, които да бъдат насочени към децата и семействата в неравностойно положение", подчерта видинският кмет. Той уточни, че ще се прилага интегриран подход към предоставянето на услуги. Така ще се цели подобряване на родителските грижи в семействата, предодвратяване на изоставянето на деца, работа с деца и младежи като превенция срещу отпадането им от училище и подготовката им за самостоятелен живот.

„Първите стъпки за създаването на тези условия са модернизиране на комплекса, подбор и обучение на служители, както и разработване и предоставяне на индивидуални услуги", каза Милена Харизанова - директор „Социални дейности" към УНИЦЕФ и координатор на проекта. Тя подчерта, че Видин е сред общините с най-добре развита социална политика и е сред първите, включили се в проекта „Община - приятел на детето".

Представителят на УНИЦЕФ съобщи, че се предвижда идеите на този проект и създаването на центъра да помогне на повече от 1200 деца и над 3000 семейства от областта. Целта на общинската администрация и УНИЦЕФ е след успешното приключване на работата по проекта във Видни, тя да бъде документирана и представена на българското правителство като пилотен модел, който би могъл да се приложи и в други области на страната.

Комплекс за социални услуги във Видин за деца и семейства, финансиран от УНИЦЕФ,  ще отвори врати в началото на следващата година във Видин. На 22 юли бе даден официален старт на ремонтните дейности на комплекса. УНИЦЕФ избра Видин да е пилотна територия за страната, в която да се разработи новата услуга. Центърът ще се помещава в сградата на бивше спортно училище в кв. „Калето", предоставена от община Видин.