Де е българското
Де е българското / Община Мездра
Тази неделя, 13 май, мездренското село Очин дол ще бъде център на българщината и традициите. В рамките на 13-то издание на Националния фолклорен събор „Де е българското“, в Туристически комплекс „Дядо Йоцо гледа", ще се изявят над 50 читалищни колективи и индивидуални изпълнители от цялата страна.

Програмата ще започне в 10:00 часа, като над 10 часа планините около комплекса ще бъдат огласени от български народни песни и ще се вият кръшни хора. В тазгодишното издание на фолклорния събор ще вземат участие самодейци от над 40 читалища от страна, 12 от които от община Мездра, възпитаници на детски градини, членове на пенсионерски клубове и др. от областите Враца, Монтана, Плевен и Ловеч.
Фолклорният събор ще открие най-малкият участник в тазгодишното издание - 4-годишната Сиана Тодорова, обучавана от художествения ръководител Ваня Кръстева към НЧ „Искър – 2004“ - с. Зли дол.

Де е българското
Община Мездра

В 12:00 ч. кметът на Общината инж. Генади Събков ще поздрави участниците и гостите във фестивала. Народната певица Йорданка Варджийска ще зарадва участниците и гостите на фестивала с изпълнения на любими песни на много поколения българи.

Национален фолклорен събор „Де е българското“ се организира от Община Мездра със съдействието на читалище “ Просвета 1925 ”- Мездра и Сдружение “ Искърско дефиле ”. Целта на събора  е да даде възможност за сценична изява на читалищни изпълнители, представящи фолклорното богатство и уникалност на своя регион.
 
 
Община Мездра