Изобретателят на космическата храна става почетен гражданин на Монтана
Изобретателят на космическата храна става почетен гражданин на Монтана / Дарик Враца

Академик Цветан Цветков да бъде удостоен с почетен знак, реши Общинския съвет в Монтана. Предложението за отличаването е по повод 70-годишнината на известния наш учен.

Академик Цветков е роден в монтанското село Стубел и в продължение на 35 години ръководи Института по криобиология и хранителни технологии към Българската академия на науките. Сред най-големите му открития е българската космическа храна. Нашата страна е третата държава в регистъра на ООН, която е изпратила храни в Космоса. Технологията, разработена от екипа на академик Цветков, е за студено консервиране и изсушаване на биологични материали във вакуум.

Този начин на съхранение се нарича лиофилизация и е най-съвършения метод за консервиране, измислен досега. Чрез него се запазват 95 процента от хранителните вещества, формата, цвета, ароматаи вкуса за продължително време при голяма температурна разлика от – 50 до + 50 градуса. В списъка на българските космически храни е кисело мляко с овесено брашно, няколко вида ядки, плодове - ягоди, ябълки кайсии, праскови, пъпеш и др.

Академик Цветков е награден с орден Стара планина 1-ва степен през 2004 година. В научната си дейност той е защитил 41 свидетелства и патента. Има 26 внедрени рационализации. Сред разработките му е и технология за съхранение на различни биопрепарати, предназначени за лечение на рани и трансплантация.

Почетният знак на Община Монтана ще бъде връчен от кмета Златко Живков на официална церемония на празника на града – деня на „Свети Дух”, който тази година е на 24 юни.