/ Петя Димитрова
Най-пълното изследване на храмовете, посветени на Свети Николай в Долна и Горна Вереница бе представено в Държавен архив-Монтана. Негов автор е Катерина Дюлгерова - доктор по изкуствознание.

Срещата в Монтана

Ръководител на дисертацията е проф.д-р по изкуствознание Елена Попова от БАН. Заедно с нея в представянето се включи и доц. д-р Миглена Прашкова от Великотърновския университет.

Срещата в Монтана

Видинският владика Даниил, кметът на Монтана Златко Живков, кметовете на двете села Ивайло Иванов и  Веселка Горанова, историци, краеведи, художници и други общественици уважиха събитието.

Нова черква в Община Монтана отвори врати за вярващите

Проучването на храмовете Свети Николай в двете села е продължило три години. Черквите са с петвековна история и са обявени за национални паметници на културата.

Богатството им е в това че проследяват развитието на православието и българското изобразително и строително изкуство  на границата между Средновековието и Възраждането.

Срещата в Монтана

Интересно е да се отбележи, че Долна Вереница  е била едно от най-големите села във Видинския санджак още през  ХV век. Най-старият запазен опис на населението в региона в периода  454-1455 година показва, че в Горне Верениче има 100 домакинства и приходи от 14 752 акчета, а Долне Верениче има 197 домакинства и приход от 29 015 акчета.

Регистърът е създаден по заповед на султан Мехмед Завоевателя и се съхранява се в Истанбулската градска библиотека. И двете села са били  част от хасовете на румелийския бейлербей на територията на Видинския санджак. Долна Вереница се равнявала по големина с град Видин и го превъзхождала по доходи.

„За нас това изследване е ценно, защото то проследява корените на хората, които са живели в двете села и поддържането на живия християнски дух“, заяви видинскияг владика Даниил и допълни, че това е националната ни памет и е една предпоставка за съхранение и препредаване на това религиозно наследство.