7-годишно момиченце падна от третия етаж на жилищна сграда в жк. „Дъбника“ във Враца.

Все още не е ясно дали детото е паднало или е скочило. То е със счупен крак и е откарано в болница. Първоначално детето е прието в Многопрофилната болница за активно лечение „Христо Ботев“, след което е транспортирано в София.

Пред журналисти близки на детето, казаха, че няма опасност за живота му. Социални работници са поели вече работата по случая, коментираха и от Държавната агенция „Закрила на детето“, предава БТА.

По случая се води разследване, съобщиха от прокуратурата. То е по чл. 182, ал 1 от Наказателния кодекс, според който „родител или настойник, който остави лице, намиращо се под родителски грижи или настойничество, без надзор и достатъчна грижа и с това създаде опасност за неговото физическо, душевно или морално развитие, се наказва с лишаване от свобода до три години, както и с обществено порицание“.

До момента в отдел „Закрила на детето“ във Враца не са получавали сигнал, че падналото дете е било неглижирано от родителите. Това каза директорът на Регионалната дирекция „Социално подпомагане“ Мария Търнавска.

Тя обясни, че отделът е информиран за инцидента тази сутрин от Спешния център и служителите веднага са предприели мерки, които са в рамките на техните правомощия. Към момента имат информация, че детето е в „Пирогов“ със счупени таз и крак, и най-вероятно още днес ще му бъдат извършени хирургични интервенции.

„Колегите не са работили по случаи детето да е било в риск, да е имало сигнали от други лица, че родителите го неглижират. В семейството има още две пълнолетни деца, с тях също не е работено за предприемане на мерки за закрила“, обясни Търнавска.

По думите ѝ, към момента това, което социалните работници могат да направят, е да консултират родителите за необходимостта от отговорно родителство и да ги насочат към Центъра за обществена подкрепа, където да им бъде оказана психологическа помощ и да се  повиши родителският им капацитет.

„Действително е обезпокоителен фактът, че дете на шестгодишна възраст е оставено без родителски надзор, което е довело и до този нелеп инцидент. По Закона за закрила на детето - дете под 12-годишна възраст не може да бъде оставяно без надзор от възрастен.

Така, че колегите в тази връзка най-вероятно ще издадат и задължително предписание за родителите с оглед не спазването на този закон и проявата в лека степен на родителска безотговорност“, посочи още директорът.  

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Мая Ценова/БТА