107 хил. лв. отделя община Монтана за издръжка на кучешки приют

107 хил. лв. отделя община Монтана за издръжка на кучешки приют
107 хил. лв. отделя община Монтана за издръжка на кучешки приют / снимка: DarikNews.bg

107 хиляди лева са планирани за издръжката на общинския стационарен и кастрационен център в Монтана през 2011-та година, съобщи зам. кметът Румен Ангелов.

Центърът е създаден през 2008-ма година като приют за кучета на площ от 5 декара извън градската зона. От тогава е и приетата програма на Община Монтана за овладяване популацията на скитащите кучета. Тъй като площта, на която е разположен не е достатъчна според изискванията, приютът е трансформиран в стационар и кастрационен център.

Според европейските директиви България трябваше да реши проблемът с бездомните кучета до 1 февруари тази година.

Срокът е нереалистичен, коментира Ангелов. За повечето страни, членки на Европейския съюз времето, за които е трябвало да осъществят мерките за овладяване популацията на скитащите кучета, срокът е бил 10 години. Дотогава са работили с центрове, подобни на изградения в Монтана. Затова сега българските общини, чрез националното сдружение, отправят искане до Министреството на земеделието и храните за удължаване на срока.

В стационарния и кастрационен център в Монтана престоя на бездомни кучета е от 7 до 14 дни, в зависимост от това дали е мъжко или женско. Те се ловят чрез упояване, извозват се до центъра, където се ваксинират, обезпаразитяват и кастрират. След като се маркират, се връщат на местата, където са заловени.

През миналата година в Монтана са обработени 405 кучета. Седем са осиновените. За това няма такси, достатъчно е човек само да има желание и след попълване на необходимите документи, да притежава свой домашен любимец.

Преди две години бездомните кучета на територията на община са били 1340 като 770 от тях в 23-те околни села.