/ Областна администрация
Ново свлачище се е образувало в златаришкото село Калайджии. Земната маса се е свлякла преди няколко дни, а свлачището се намира на кръстовище в селото, между ул. „3-та“ и „4-та“. Ширината му е около 200 метра, а площта, на която се простира вътре в населеното място, е около 5 дка.

Според кмета Пенчо Чанев, свачищните процеси продължават и  ако не се вземат мерки на време, засегнатата площ ще се разрасне. В интервю за Дарик-Велико Търново златаришкият кмет даде подробности.


Г-н Чанев, община Златарица е едно от местата в областта, около което се образуват най-много свлачища. Научихме и за ново такова. Разкажете ни повече – къде се намира то, с какви размери е към момента?

Оказва, че Златарица не само в областта, но може би и в национален план е една от петте общини с най-много свлачища. В момента на територията на общината регистрираните свлачища са 38, от които 32 са активни, 2 са укрепени и 4 са потенциално активни. Има и над 30 свлачища, които са нерегистрирани, но те са на такива места, които не застрашават пряко пътища, комуникации или населени места. В понеделник дойде докладна от кмета на село Калайджии, което е едно от населените места с най-много свлачища, като някои от тях са доста сериозни.

Кметът на селото ме уведоми с докладна за свлачище на ул. „3-та“, която е реализирана по европейски проект по Програма за развитие на селските райони. Улицата е застрахована, ние веднага отидохме на място и уведомихме застрахователите. Преди да отида не очаквах да видя свлачище с такива големи размери. За съжаление, освен пътя е засегната и площ от порядъка на около 5 дка и застрашава да откъсне още една улица – „4-та“. Ако това се случи, 1/3 от селото остава без достъп извън имотите, които притежават.

Свлачището се намира на метри от най-близките къщи. Какво ще се случи ако продължат валежите в следващите дни, ще покаже времето. Лошото е, че ми се обади и кметският наместник на Разсоха за един път, който никога не е имало проблеми. Там се е образувала пукнатина с ширина 10 см и пропадане в рамките на деня с около 7-10 см на почти 2/3 от пътното платно. Този път е единственият за Разсоха, а обиколният маршрут удължава пътя на живеещите в селото може би с 80 км.

За тези неща сме уведомили Междуведомствената комисия и областният управител проф. Любомира Попова и Геозащита „Плевен“, на която територия се намира община Златарица. Много спешно от общината започнахме да режем средства, за да може спешно да започнем проектиране, защото без проектиране не може да уточним точно какви средства са необходими. Независимо, че не срещаме подкрепа от държавата, последното свлачище го изпълняваме със собствени средства, тъй като то се намира на път за пет населени места с общо 600 жители, детска градина и училище.

Това е единствен път, няма алтернатива и обходен път. Свлачището е от 2 години и въпреки, че търсихме средства за проектиране от Министерството на регионалното развитие и благоустройството, после търсихме средства за възстановяване на свлачището, както и ремонтиране на засегнатия участък, но не получихме пари от Междуведомствената комисия.

Като приказката за неволята – човек се справя сам въпреки оскъдните средства. Участъкът ще бъде възстановен, пътят все още е проходим, но в следствие на дъждовете става опасно, тъй като може да пропадне още и да пострадат преминаващите автомобили. Искам да апелирам към държавата, в лицето на МРРБ – тези свлачища са непосилни за общините, това са процеси, които впечатляват с мащаба и силата си и за една община това са неща, с които трудно може да се справи без помощ от държавата.

Какъв отговор получавате от регионалното министерство? Вие казахте, че преди 2 години отново е имало опасно свлачище, но не сте получили помощ от държавата. Защо се случва това?

Въпросът „Защо?“ е към министъра на регионалното развитие и към председателя на Междуведомствената комисия. Тогава свлачището беше локализирано, бяха изготвени съответните проекти и бяха търсени средства, но естествено не ги получихме. Свлачището си стои, пътят е пропаднал, направен е обходен маршрут и са засегнати около 5-6 къщи. Непосилно е за общината да намери около 250 хил. лв. за това свлачище. С целия бюджет, който ни дава държавата няма как да се справим, камо ли с малкото средства, които ни дават за целеви капитални разходи. Още повече, че ние сме направили разчети, обявили сме обществени поръчки и просто няма как тези средства да ги пренасочим.

Има ли опасност за хората, които са в близост до двете новообразувани свлачища?

В село Калайджии опасността е реална. На около метър е отцепена земята от най-близките къщи. Ако продължи свлачището, къщите се ще разрушат. Ние го наблюдаваме непрекъснато и ако забележим нов процес ще трябва да реагираме. От Геозащита „Плевен“ реагираха мигновено и още утре ще дойдат в община Златарица, за да видят и да изкажат мнение. Ако се наложи, хората ще бъдат евакуирани.

А какво е състоянието на пътищата след снеготопенето?

Четвъртокласната пътна мрежа, благодарение на грижите на община Златарица, е в много добро състояние. Започваме да работим по затлачените канавки след зимата, за да може да има нормално отводняване на пътищата. Положението, обаче, с третокласната пътна мрежа, която е ангажимент на държавата, е меко казано трагично.

Независимо от много разговори, писма и искания за тези участъци и независимо от обещанието преди 2 години, че от увеличението на винетките ще има средства за всички общини, за да ремонтират пътищата си, вече втора година не виждаме някакви резултати.

Тоест от две години не са правени ремонти на третокласната пътна мрежа?

Според писмата, които ми изпращат от АПИ, ремонти са правени, а според това, което аз виждам, минавайки ежедневно по тези пътища – не са правени. Истината е „някъде по пътищата“.

От мнението на гражданите правите ли си сметка дали имат готовност за протести заради лошото състояние на пътищата?

Жителите на Горско Ново село отдавна искат да се вдигнат на протест и отдавна водим разговори за състоянието на пътя Златарица-Горско Ново село-Джулюница. Това всъщност е най-прекият път от Варна през Златарица за Елена. Все пак Елена е предпочитана туристическа дестинация и това ще даде на община Златарица възможност да има нормална инфраструктура и да има по-лесен достъп до пътя София-Варна.

Въпреки това не се случва нищо през годините. Вече десета година водя разговори за тези пътища, а същевременно от Горско Ново село и съседните села Сливовица и Родино, както и останалите 2/3 от селата се движат по този път. Положението е отчайващо.

Изпратил съм писмо и до Управителния съвет на АПИ, и до министър Нанков, в което съм им обяснил, че ако това продължава на 1 април знакът Д25, който е за винетка, ще бъде премахнат и то от мен. Според мен не може да има знак за винетка на път, по който няма как да избегнеш дупките. Ако те можеха по някакъв начин да се заобиколят – бих го приел.

Всеки ден за съседите общини Горна Оряховица, Велико Търново и Лясковец пътуват около 300 човека. Тяхното единствено желание, независимо от лошото състояние на пътя, беше за маркировка на пътя Златарица-Мерданя. По този въпрос съм провел поне десет разговора с АПИ за една обикновена маркировка. Накрая ги помолих да ни предоставят безвъзмездно машина, която не ползват, и за наша сметка да направим маркировка. Така или иначе този третокласен държавен път отдавна се поддържа от общината, за което не получаваме пари.

Вие казахте, че в писмата на АПИ пише, че пътищата са ремонтирани, а реално ремонти няма. Имате ли обещание от тях за някакви очаквани ремонти в близкото бъдеще?

Не. Миналата година ми беше отговорено, че през 2017 година пътищата няма да бъдат включени, тази година ми отговориха, че и през 2018 година няма да бъдат включени, догодина вероятно ще получа същия отговор. 2019 година ще има избори и най-вероятно следващият кмет ще задава същите въпроси.