Trabant Fest
Trabant Fest / netinfo
В него участват колекционери на соцвозилото от цяла България, Румъния и дори Германия
За поредна година Велико Търново събира колекционери и фенове на трабантчета на „Трабант фест”. В него по традиция се включват колекционери на соцвозилото от цяла България, както и фенове на малката кола от Румъния и дори Германия.

Ивайло Антов, който е колекционерът с най – много трабантчета в цялата страна – 73 на брой,  за поредна година се включва в събитието  в старата столица. Антов паркира своите соцвозила в двора на къщата си в Хотница. Твърди, че да имаш подобна колекция не е скъпо, защото годишният пътен данък на едно трабантче  е 12 лева, а разходът на гориво около 7 на градско и между 5 и 5,5 на дълъг път. Последната придобивка в колекцията на Антов е трабант 601 от 1967 година, който повече от 20 години е бил в гараж, но е в сравнително добро състояние.

Търновецът  е запалил по хобито си и  своите деца, които колекционират мини трабантчета.  Дъщерята на Антов събира по – малкия модел, а синът му – малко по – големи колички.

Колекционер от Германия пък пристига с трабант във Велико Търново. Тери  пътува близо 2 000 км. със соцвозилото, за да се включи в  „Трабант фест”.  
 
Собственик на трабант от Толеати  - Русия  пътува 2 555 км., за да се включи във феста, който по традиция  е част от празничната програма за Празника на Велико Търново 22 март. Сергей  е купил и реставрирал трабант и е обещал догодина да дойде с него във Велико Търново.
 
По традиция трабантчетата се паркират в центъра на града, за да могат всички които искат да ги видят и да се снимат с тях. Колекционерите на ретро автомобили  правят и  дефиле по улиците на града, което завършва на паркинга на Търговски парк – Велико Търново, където са състезанията по майсторско шофиране.   

Организаторите на „Трабант фест” във Велико Търново регистрират и  свой клуб.
 
На 9 септември в старата столица  ще се проведе първият Парад на соц автомобили. В него ще имат възможност да се включат собственици на различни марки   соц  возила - волги, лади, москвичи.