/ БГНЕС
Специализирана полицейска акция за контрол на скоростта започва във Великотърновска област. Началото на операцията ще бъде поставено през следващата седмица, стана ясно след среща между областния управител Ивайло Здравков и началника на сектор "Пътна полиция“ при ОДМВР главен инспектор Радостин Върбанов.

При визитата двамата направиха анализ на пътнотранспортния травматизъм в региона от началото на година и коментираха мерки за ограничаването му, поясняват от Областна администрация – Велико Търново.

Инспектор Върбанов отчете, че началото на годината в градовете на областта са настъпили 60 тежки ПТП с двама загинали и 67 ранени. Катастрофите в селата са 18, с 25-а ранени. 59 от инцидентите са се случили през деня, а 13 – през нощта.

Извън населени места за периода са настъпили 64 тежки ПТП с осем загинал и 101 ранени. В светлата част на денонощието са станали 46 тежки катастрофи при които са загинали пет лица, а ранените са 71. В тъмната част на денонощието са настъпили 15 тежки инцидента, при които има трима загинали и 26 ранени. За същия период на миналата година тежките ПТП извън населените места в областта са били 63 със 7 загинали и 89 ранени.

Акция за връчване на фишове на нарушителите на пътя в София

Положителна тенденция е отчетена при разкритите катастрофи, причинени от водачи, употребили алкохол и наркотици, стана ясно още от срещата.

Беше отчетено, че основни причини за инциденти са лоша пътна маркировка и недобра осветеност на пешеходните пътеки. Друга предпоставка за катастрофи е недостатъчния брой служители в сектор "Пътна полиция“.

С цел намаляване на пътнотранспортния травматизъм ще бъдат засилени проверките в населените места на областта, информира след срещата областният управител Ивайло Здравков. Той увери, че от началото на следващата учебна година пред учебните институции ще има патрули на "Пътна полиция, които да следят за безопасността.

До дни предстои среща на областния управител Ивайло Здравков с ръководството на общинското дружество във Велико Търново "Организация на движението, паркинги и гаражи“ ЕООД, тъй като според служители в "Пътна полиция“ маркировката в областния град се износва бързо, а изсветляването й е също предпоставка за пътни инциденти.

Планира се и среща между областния управител, директора на ОД МВР и началниците на Районни управления за сигурността и превенцията в малките населени места на област Велико Търново.
Агенция "Фокус"