Виното и любовта опияняват еднакво в народните песни
Виното и любовта опияняват еднакво в народните песни / Дарик нюз, архив
Виното и любовта опияняват еднакво в народните песни
61355
Виното и любовта опияняват еднакво в народните песни
  • Виното и любовта опияняват еднакво в народните песни

Виното и любовта са еднакво опияняващи в българските народни песни, казва вокалният педагог Ана Борисова- преподавател към катедра „Музика" в Педагогическия факултет на ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий". Самата тя е народна певица, ръководи и клас по народно пеене в СОУ „Св. Климент Охридски" в Сухиндол.

Като цяло песните за виното са по- хумористични, защото наздравиците отпускат душата на човек му става весело. Народът обаче не е толерирал прекаляването с чашката и се е посмял с тези, които не си знаят мярката, добавя Ана Борисова. Тя е родена в град Дряново през 1985 г. и пее от ранна детска възраст. Едва 18-годишна постъпва в народен хор „Мистерия на българските гласове", част от който е до 2005 година. 

Народът е създал най- много песни, които възпяват отношенията между моми и ергени, разказва още Ана Борисова. Вариантите да се обяснят в любов младите не са били чак толкова много, защото са се притеснявали и са търсили индиректни начини да си кажат какво чувстват. Търсили са нежни думи в песните, за да изразят любовта си. Момците са крали китки, напивали са вода от менци...

 Чуйте повече от Ана Борисова за виното и любовта в българския фолклор в звуковия файл.