/ netinfo
"Корупцията е социален бич, защото той изкривява икономиката и пазарната страна и не позволява увеличението на доходите. Ние правим пряка връзка между корупция и ниски доходи на населението, затова и вотът на недоверие, които организираме, е за несправяне с борбата с корупцията.

Целта ни е да променим модела на управление като свалим ГЕРБ от власт, защото най-големият и общественозначим проблем за България е корупцията", заяви народният представител от „БСП за България“ Весела Лечева. Тя отбеляза, че страната ни е в челните класации по корпуция сред всички членки на ЕС и последна по доходи. 

НС обсъжда първия вот на недоверие към кабинета "Борисов 3"

По думите на Весела Лечева, мотивите за вота на недоверие са конкретни, обратно на това, което управляващите твърдят. Според народните представители от БСП управляващите ще спечелят само математически гласуването в пленарната зала. "Целта ни е да упражним натиск срещу ГЕРБ за справяне с проблема и предприемане на конкретни мерки", поясни Лечева.

Тя подчерта, че 80% от българите твърдят, че корупцията е основен проблем за обществото, а 90% от бизнеса признава, че обществените поръчки са нагласени. "Концентрирането на средства в малък брой фирми довежда до упражняване на натиск в управлението и целия обществен живот. Корупцията личи и при изграждането на пътищата, където се налага цели отсечки да бъдат ремонтирани отново", обясни Лечева. По думите й „Кумгейт", „Суджукгейт“ и тефтерчетата на Златанов са част от имената на корупцията. 

Според Валентин Ламбев намаляването на корупцията само с 10% ще даде повече средства за пенсии, здравеопазване и изграждане на нови пътища. По думите му избирането на тема за вота на недоверие все пак е било труден процес, защото проблемите в страната са много. В това число тежката ситуация със здравеопазването и престъпността, която от началото на годината е в пъти по-висока. 

Вотът на недоверие е безсмислена ПР акция, смята Веселин Марешки

„Още в самото начало на това Народно събрание поискахме няколко анкетни комисии, които да разследват санирането и инфраструктурата. Виждахме, че има некачествено саниране, а новоасфалтирани участъци са в безобразно състояние - именно тук също подозираме корупция. И в двата случая управляващите отказаха Народното събрание да направи такива комисии. В същото време разходите за здравеопазване нарастват, но никой от нас не се чувства по-здрав“, сподели Явор Божанков. 

Народните представители от "БСП за България“ обясниха и, че ще направят проверка на обществените поръчки, спечелени във Великотърновска област от убития на 8 януари бизнесмен Петър Христов. Те са се самосезирали от медийните публикации след покушението над Христов, че в последните две години негови фирми са усвоили над 50 милиона лева от обществени поръчки на общини в област Велико Търново

Весела Лечева уточни, че всички са наблюдавали феодализирането на цялата област и огромен обществен ресурс, съсредоточен в едни и същи фирми. Тя коментира, че идването на немски експерти у нас за борба с корупцията е имитация на действия. "Няма нужда да идват експерти от различни държави, ако ние нямаме политическата воля да се справим с този въпрос", допълни Лечева.