Великотърновският Зонта клуб ще чества 10-годишен юбилей
Великотърновският Зонта клуб ще чества 10-годишен юбилей / dariknews.bg
10-годишен юбилей подготвят дамите от великотърновския Зонта клуб
35242
10-годишен юбилей подготвят дамите от великотърновския Зонта клуб
10-годишен юбилей подготвят дамите от великотърновския Зонта клуб
  • 10-годишен юбилей подготвят дамите от великотърновския Зонта клуб
  • 10-годишен юбилей подготвят дамите от великотърновския Зонта клуб

10-годишен юбилей ще отбележи великотърновският клуб Зонта Интернешънъл. Женската неправителствена организация ще отпразнува годишнината си с благотворителен бал на 9 декември. Със събраните средства ще бъде закупена нов гинекологичен стол за раждане в родилното отделение на областната болница.

Великотърновският Зонта клуб е вторият създаден в България, след софийския. Той е учреден през септември 2000 година, но официалната си легитимация получава два месеца по-късно в началото на декември, обясни една от учредителките Дешка Рачевец.

В Зонта могат да членуват професионално изявени и финансово независими дами, които са активно ангажирани с обществени каузи. В момента в търновския клуб членуват 28 жени, съобщи неговият настоящ президент Невена Атанасова. България е включена в Ареа 5, която обединава още две страни - Румъния и Македония. В трите страни към момента има 13 клуба с над 280 членунащи жени. Настоящ директор на Ареа 5 е Елина Александрова, която е бивш президент на великотърновските зонтианки.

В световен мащаб Зонта движението съществува от 91 години. Сред най-известните му привърженички са Маргарет Тачър и Кондолиза Райс.

Чуйте още за дейността на Зонта от Невена Атанасова в първия звуков файл.

Дамите-зонтианки активно работят за обновяване на родилното отделение на великотърновската болница, подпомагат онкологичното отделение, содиалните домове за деца и Старческия дом. За благотворителна дейност от началото на своето създаване до сега великотърновският Зонта клуб е събрал над 100 000 лева, от които 30 000 са вложени в ремонт и оборудване на родилното отделение, посочи Дешка Рачевец.

Чуйте още във втория звуков файл.