/ Община Велико Търново
Молбите за залесяване на терените общинска собственост ще се приемат до 15 март
За осма поредна година стартира проекта за облагородяване на обществени пространства „Моята градинка”, съобщиха от Община Велико Търново..

Общински съвет прие Бюджет 2020 на община Велико Търново

Инициативата дава възможност на великотърновци да превърнат пространствата край жилищните сгради в красиви кътове със зеленина и цветя, при това напълно безплатно.

Молбите за залесяване на терените общинска собственост ще се приемат до 15 март. 
Участие могат да вземат всички собственици на имоти в старопрестолния град, включително и представители на етажната собственост, избрани по установения според нормативните изисквания ред.

Заявленията трябва да бъдат депозирани до деловодството на Община Велико Търново. В тях трябва да има описание както на избрания за облагородяване терен, така и на предпочитания посадъчен материал.

Като бюджет на развитието е определена финансовата макрорамка за 2020 г. във Велико Търново

Приложени следва да бъдат документ за собственост на даден имот, а ако сградата е в режим на етажна собственост - протокол от общото събрание на собствениците за избор на представител.

Експерти от Община Велико Търново ще огледат пространствата край сградите, за да преценят дали поисканите от великотърновци растителни видове са подходящи за засаждане на избраните места. Ако становището е отрицателно, дръвчетата, храстите и цветята ще бъдат заменени с други.

Контейнери за едрогабаритни отпадъци са разположени из Велико Търново

Проектът за създаването на малки цветни и зелени площи „Моята градинка” стартира през 2013 г. Оттогава досега са облагородени над 120 обществени зони и междублокови пространства по идеи на гражданите. Засадени са над 4000 цветя и храсти, както и над 200 дръвчета.

Допълнителна информация великотърновци могат да получат от общинския отдел „Околна среда”, на телефон 062/619-502.