Велико Търново ще си сътрудничи с японския град Маебаши
Велико Търново ще си сътрудничи с японския град Маебаши / DarikNews.bg
Даниел Панов
63118
Даниел Панов
Такаши Коидзуми
  • Даниел Панов
  • Такаши Коидзуми

Велико Търново ще си сътрудничи с японския град Маебаши, съобщи кметът Даниел Панов след среща с японския посланик у нас Такаши Коидзуми. Негово превъзходителство е на първа опознавателна визита в старата столица, за да обсъди с градоначалника възможностите за двустранното партньорство в областта на културата, образованието, икономиката и туризма. Такаши Коидзуми започва трети мандат като посланик на Япония у нас. Той е свързан с България още от 1977 г., когато е учил българска литература в Софийския университет. Тогава започва първият му посланически мандат, а вторият е през периода 1988 - 1991 г.

Делегация с художници от Маебаши ще посети Велико Търново в края на май и началото на юни. Японските творци ще представят своя изложба с калиграфия и живопис. Кметът предложи гостуването да се съчетае с провеждането на Международното изложение за културен туризъм и да се организират и други прояви, представящи и популяризиращи японската култура.

Даниел Панов се обърна към японския посланик с молба за помощ за подмяна за духовите инструменти на общинския духов оркестър. Заявена беше готовност от страна на Велико Търново за кандидатстване по такъв проект.

На 18 април съпругата на бившия посланик на Япония Фумие Фукуи ще изнесе концерт във Велико Търново, стана ясно още от срещата. Кметът презентира кандидатурата на Велико Търново за Европейска столица на културата през 2019 г. като един от големите и стратегически проекти, по който старата столица работи. Според посланика градът ни има огромен потенциал за развитие в областта на туризма. Японските туристи имат интерес към България и в частност към Велико Търново заради стратегическото географско положение и много добрата транспортна комуникация.

Даниел Панов подчерта, че Велико Търново може да се рекламира в Япония предимно чрез специализирани сайтове. Ще започне работа по създаване на сайт на японски език, който ще рекламира Велико Търново. За целта ще бъде потърсено сътрудничество от студентите японисти във ВТУ. Има няколко водещи фирми в областта на туризма, които работят на японския пазар, чрез които може да се рекламира градът и неговият туристически и културен потенциал.

Кулинарните турове и културно-историческото  наследство привличат японците към българските дестинации. 12 000 японски туристи годишно посещават България. Голяма част от тях посещават чрез организирани културни турове и Велико Търново.

Даниел Панов подчерта, че преди 10 години Велико Търново е станал градът, който е поставил началото на активната работа в областта на културният туризъм на национално ниво. „Много важно е да има добра комуникация и сътрудничество между турагентите и туроператорите от двете страни, подчерта кметът.

В края на срещата бяха разменени традиционни подаръци. Посланик Коидзуми подари на градоначалника бутилка японско саке. Даниел Панов пък му връчи луксозен рекламен албум на В. Търново и пейзаж с панорамен изглед на града.