Велико Търново с три номинации за Сграда на годината
Велико Търново с три номинации за Сграда на годината / www.sgradanagodinata.bg

Три сгради във Великотърновски регион са номинирани за участие в националния конкурс “Сграда на годината”.

Седмото издание представя най-забележителните постижения на архитектурата, най-оригиналните идеи и новаторски решения в строителството през настоящата година. Участие са заявили над 80 обекта, които ще се състезават за призови статуетки в 9 категории.

Едната кандидатура от Велико Търново е на хотелски комплекс “Панорама”, който е номиниран в категорията “Градски хотели”. Новоизграденият в центъра на града хотел е на бизнесмена Банко Банков. Проектиран е от архитект Йорадн Нурков.

Другата номинация от старата столица е на търговски комплекс “Модерен театър”, предложен в категорията “Търговски сгради”. Комплексът, изграден на мястото на старото кино “9-ти септември”, е проектиран от архитект Пламен Иванов.

Атракцион “Калоянова крепост” също е сред номинираните за участие в конкурса сгради. Той ще се състезава в категория “Атракционни и спортни обекти”. Атрактивната сграда също е по проект на архитект Пламен Иванов.

В тазгодишното издание на конкурса “Сграда на годината” участват жилищни и бизнес сгради, търговски, промишлени и ваканционни комплекси от цялата страна. Отличените в различните категории ще бъдат обявени на 15 декември на официална церемония в Народния театър „Иван Вазов” в София.

Победителите ще се определят от 20 членно жури, съставено от представители на браншовите организации, български и чуждестранни професионалисти от бизнеса и културните среди.

При оценяванетоводещи ще бъдат критериите за екологично строителство, енергийна ефективност на сградите и хармонично вписване в околната среда.Журито ще търси и иновации по отношение на дизайна, цялостен външен вид, характерни и отличителни белези на сградите, интериорните решения, ефективността при разпределяне на пространството.

Определящи ще са и отделните характеристики при различните категории сгради - техническо качество, удобства и услуги, разположението и достъпът до тях. Не по-малко значими ще бъдат показателите на сградите за функционалност и таргет-потребители.