Велико Търново
Велико Търново
С пъстра поредица от събития Велико Търново отбелязва своя празник – 22 март, посветен на славната победа на цар Иван Асен II над епирския владетел Теодор Комнин и на последвалото могъщество на Второто българско царство. 

По традиция, програмата започна преди минути - в 7,30 ч. с празнична света литургия в храма „Свети Четиридесет мъченици”, която се отслужва от великотърновския митрополит Григорий и квартет "Ангелски гласове". След молитвата официални лица, жители и гости на града ще поднесат цветя на саркофага на цар Калоян. 

Велико Търново празнува

Велико Търново празнува

Велико Търново празнува

В двора на църквата-светиня ще проехти текстът от Асеневата колона. Кметът на Велико Търново Даниел Панов ще произнесе слово, след което митрополит Григорий ще освети знамената и ще отслужи благослов. 

Велико Търново празнува

В 9,45 ч. е началото на голямото празничното шествие, начело на което ще бъдат ученици, носещи портрети на благодетелите на града. То ще тръгне от двора на храма „Свети Четиридесет мъченици” и ще завърши пред сградата на общината.

Велико Търново празнува

В 10,30 ч. на сцената пред кметството кметът Даниел Панов ще направи празнично обръщение към великотърновци и гостите на града, а митрополит Григорий ще се помоли за здравето на всички. 

В 11,00 ч. в залата на Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов” Великотърновският общински съвет ще заседава тържествено, ще бъдат обявени носителите на званието „Почетен гражданин” и на наградата „Велико Търново”. В същия час пред общината започва празничният концерт. Публиката ще бъде зарадвана от Любо Киров, Севдалина и Валентин Спасови, ще се извие и голямо хоро. В следобедните часове на сцената ще се изявят много местни изпълнители и състави. 

В 15,00 ч. в Музей „Възраждане и Учредително събрание” ще бъде открита изложбата „Учредителите. Търново и българската държавност”, която представя дневниците на първите законотворци на Следосвобожденска България.

В 17,00 ч. пред Европейския център започва техно-парти, а 30 минути по-късно оттам ще тръгне популярният стрийт парад, който се провежда за двадесета поредна година.

Кулминацията на празника е в 20,00 ч. с аудио-визуалния спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина“. Едновременно с шоуто, небето над площад „Цар Асен I“ и крепостта Царевец ще бъде обагрено от зрелищна заря.

Днес АМР "Царевец", църквата „Свети Четиридесет мъченици“ и Музей „Възраждане и Учредително събрание“ ще са със свободен вход. Безплатен пешеходен тур с беседа ще обхване старините и църквите в квартал „Асенов“. Обиколката започва в 14,00 ч. от  храма „Свети Димитър” и завършва на Царевец.

Празничната програма продължава и през уикенда. Във Велико Търново ще гостува Международният фестивал за анимационни филми „Златният кукер“ - прожекциите са подарък от общината за малки и големи. Филмчетата ще бъдат излъчвани и в събота, и в неделя - от 11,00 и 14,00 ч. в голямата зала на кметството. 

На 23 март в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“ е концертът с участието на тенора от Старозагорската опера Симеон Симеонов. Ще звучи музика от учителя Петър Дънов и световна класика. Съботната вечер е отредена за първото по рода си „Парти в парка“, включващо богата концертна програма, съчетаваща фолклор, поп и рок-музика на живо с лазерно шоу и заря. Събитието ще бъде в парк „Марно поле“, а началото му е в 19,00 ч. Входът е свободен.
 
Лазерното шоу, което ще е съчетано с ефектни фойерверки, които ще озарят небето над централния великотърновски парк, е дело на Анди Фокнър, които организира и 3Д мапинг шоуто през предходните години.

На сцената за великотърновци и гостите на града ще излязат: Атанас Пеев – каба гайда; рок групите The Drivers и КОВУ; Джаз дуо Румен Халачев - саксофон и Радослав Тодоров - клавишни; Ивелина Романова и Мартин Лалев - акустични китари, вокали; Калоян Паунов - акустична китара, вокал; Розалия Желязкова и Виктория Георгиева - вокални поп и джаз изпълнения; BunyVerse & Stan wav (Петър Йорданов-Бъни и Станислав Спасов-Стенли).

Част от съпътстващите събития за празника е и първото издание на винарското изложение „Сомелиер маркет Велико Търново- 2019“, което ще се проведе на 23-ти и 24-ти март. По време на винарското изложение 22 изби от цялата страна ще представят своята продукция. Ще участват само български производители и двама търговци, които ще представят над 200 вина от всички региони в страната. На три от щандовете ще се предлагат колбаси и зехтин. Посетителите ще имат възможността да дегустират гроздовите елексири и да разговарят със сомелиери, които на място ще представят продукцията си от Сакар, Струма, Сандански и други известни винарски местности. В изложението се включват и изби от Великотърновска област. Щандове ще имат Ялово, Марян, Нова Върбовка, Руевит и Свищов.