/ netinfo
Велико Търново е домакин на държавното лично първенство по тенис за мъже и жени. Надпреварата е под патронажа на кмета Даниел Панов и се провежда за първи път в спортната история на Старата столица. На кортовете в тенис център „Хемус“ започнаха квалификациите от програмата на турнира.

В мъжкото първенство участват едни от изявените млади тенисисти - Александър Лазаров, който в момента е 677-м в света, както и  Габриел Донев - на 989 позиция. На кортовете в старопрестолния град излиза и шампионът от държавното първенство в зала Александър Донски.

Велико Търново приема Държавното първенство по тенис за мъже и жени

В турнира вземат участие още Пламен Милушев и Мартин Димитров, които само преди дни спечелиха състезание от програмата на Българската федерация по тенис в София. В схемата при мъжете е и търновецът Мартин Илиев - състезател на Тенис клуб „Барс“, който в момента е под № 4 в ранглистата на България, както и шампионите при юноши Ивайло Керемедчиев, Пьотр Нестеров и Диан Недев. В състезанието участва и ветеранът и дългогодишен първенец на България Илия Кушев.

В първенството при жените се включват 725-та в света Петя Аршинкова и Габриела Михайлова, както и неколкократната шампионка на страната Хюлия Велиева. В женския турнир представителка на домакините е Никол Русева - състезателка на Тенис клуб „Престиж“ - Велико Търново.

Основната схема на турнира включва индивидуални срещи и мачове по двойки (жени, мъже и сесени). Главен съдия на първенството е Веселина Донева. Наградният фонд на състезанието е осигурен от Община Велико Търново и „Кроношпан България“ ЕООД.

Държавното лично първенство по тенис за мъже и жени е организирано от Българската федерация по тенис. Официалното откриване на турнира бе днес от 9,00 часа на кортовете на спортен център „Хемус“ - В. Търново.

Срещите от програмата на турнира ще бъдат предавани на живо в интернет. Входът за всички мачове е свободен за публиката. Финалите при жените ще се играят в събота (1 септември), а при мъжете – в неделя (2 септември). Подробна информация е публикувана на сайта на Българската федерация по тенис - www.bgtennis.bg.