В новите етикети на месото сменят натриев хлорид със сол
В новите етикети на месото сменят натриев хлорид със сол / DarikNews.bg, архив

В новите етикети на месото, които предстои да бъдат наложени до края на 2014-та, ще се смени надписът „натриев хлорид" със „сол", информират от Асоциацията на месопреработвателите. Много от потребителите не знаят значението на натриевия хлорид. Промяната се прави за тяхно улеснение.

Други важни изменения в етикирането са свързани с обозначаване на датата на замразяване на месото. Тази информация ще бъде предоставена на потребителите, дори ако месото се продава във вече охладен вид. Ако пък една опаковка съдържа няколко парчета месо, тя ще е маркирана със специалния етикет „формовано месо". Този регламент се отнася и за продажбата на риба.

Колбасите, от друга страна, ще бъдат пускани в продажба с информация за това дали е годна за ядене или не обвивката на конкретния продукт.

Тези нововъведения не би трябвало да доведат до повишение на цените на месото, уточняват от Асоциацията.

От април 2015-та пък потребителите ще бъдат информирани за произхода на месото, което купуват. На етикета върху опаковката задължително ще бъде обозначено къде е родено, отгледано и убито животното.

Ако е родено в една страна, а отгледано и убито в друга, ще бъдат отбелязани и двете държави, поясни главният експерт. За това обаче има едно важно условие - животното трябва да е престояло там за определен период от време. За свинете изискването е от поне 4 месеца, за птиците - 1 месец, а за козите и овцете - не по-малко от половин година.