Ученици от СОУ „Вл. Комаров” представят В. Търново в пет европейки града
Ученици от СОУ „Вл. Комаров” представят В. Търново в пет европейки града / DarikNews.bg

Ученици от СОУ „Владимир Комаров” ще представят старата столица в пет европейски града. Пътуванията ще се осъществят, след като училището спечели проект за 20 000 евро по програмата „Еразъм +”, информира директорът Веселин Ангеличев. Той е изработен през миналата година и стартира на 15 септември. Продължителността му ще бъде 3 години и се очаква да приключи юни 2017 г. Проектът  включва 6 държави, а освен СОУ „Владимир Комаров”, в него участват училища от Истанбул, Болоня, Букурещ, Страховице(Полша) и Тенерифе.

СОУ „Владимир Комаров” се включва активно в проекта, а следващата инициатива на учениците ще бъде по случай 7 април- Световния ден на здравето, когато 5 деца и трима преподаватели ще пътуват за Тенерифе. На срещата в Испания ще бъде представено свършеното до момента. Търновското училище ще направи и специален кът със снимки на СОУ „Владимир Комаров”, Царевец, Арбанаси и Самоводската чаршия. В Тенерифе ще бъде представено и традиционно българско ястие, което ще бъде съгласувано с Професионалната гимназия по туризъм в старата столица. Децата ще бъдат облечени в национални носии.

„Основната задача на проекта е да бъдат споделени добри практики между училищата, а децата да общуват на английски език и да опознаят своите връстници. Те ще видят училища от страни членки на ЕС и такива, които искат да станат членки като Турция”, сподели Веселин Ангеличев.

В Испания ще бъде направена и презентазия на здравословни храни. Не случайно и проектът носи името „Всички за здраве, здраве за всички”. Според Веселин Ангеличев е най-важно децата да разберат, че здравословното хранене е добро за тях и техния оранизъм. Тази седмица в училището беше проведен Час по хранене, в който децата са готвили ястия от здравословни продукти.

В началото на юни се очаква подобна среща като тази в Тенерифе да се състои и във Велико Търново. В старата столица ще пристигнат деца от училищата, които участват в проекта. Милен и Петя от СОУ „Владимир Комаров” вече подготвят програмата за своите приятели и са решили да покажат всички забележителности на Велико Търново. Двамата ше са част от групата, която ще пътува за Испания. Такива срещи ще се състоят и в останалите градове, а всеки път от Велико Търново ще тръгват различни ученици.

Като краен продукт на проекта ще бъде направен сайт в интернет, а снимките и добрите практики от посещенията в европейските градове ще бъдат събрани в дискове. На тях ще бъдат записани и проведените конферентни уроци с децата от останалите градове.
Над 10 проекта до момента са спечелени от СОУ „Владимир Комаров”, обясни Веселин Ангеличев. Той е решил да направи предложение за създаване на Общински фонд, който да подпомага подобни пътувания на деца в побратимените на Велико Търново градове.