Учебната година да започва в началото на септември, искат ученици
Учебната година да започва в началото на септември, искат ученици / Sofia Photo Agency

Новата учебна година да започва от първия понеделник на септември предлагат великотърновски ученици.

Идеята е обсъдена на среща в края на миналата година между ръководството на Регионалния инспекторат по образованието, директори, учители и възпитаници от 12 училища от областта, които са дискутирали графика за учебната 2011/2012 година и проекта за Закон за училищното образование. Около предложението са се обединили 21 ученици от четири училища - Старопрестолната гимназия по икономика и СОУ „Ем. Станев" във Велико Търново, Професионалната гимназия по лека промишленост „Атанас Буров" и СОУ„Вичо Грънчаров" в Горна Оряховица.

Група от осем ученици, които са възпитаници на Езиковата гимназия, СОУ „Вела Благоева" и горнооряховската Професионална гимназия по електротехника „Ломоносов", пък предлгата първият училищен звънец да бие на 1 септември.

Да се запазви традицията учебната година да започва на 15 септември са поискали шест ученици, представители на ПМГ "Васил Друмев", Хуманитарна гимназия и горнооряховското СОУ "Георги Измирлиев".

По време на срещата са обсъдени предложения за график на учебната година с конкретни дати, в които да започват и завършват училище децата, както и   продължителността на ваканциите, като мненията на учениците са обобщени и изпратени в образователния инспекторат.

Справка на експертите показва, че учебната година в България е сред най-късите в Европа. Максималната й продължителност е 180 дни за гимназиите, 170 - за учениците от V до VIII клас и 160 - за IV клас. За сравнение в Дания и Италия минималната продължителност на учебната година е 200 дни, а 190 дни е в Ирландия и Норвегия. Това показва, че българският ученик е натоварен по-неравномерно спрямо връстниците си в Европа, почива си по-малко през годината и разполага с по-кратко време, за да покрие учебния материал, но има по-продължителна лятна ваканция.

В примерния график за учебната 2011/2012 година е записано, че ноемврийската ваканция ще продължи от 31 октомври до 6 ноември 2011 г. вкл. Коледната ваканция ще бъде от 24 декември 2011 г. до 6 януари 2012 г. вкл. Срочната ваканция ще бъде два дни - на 30 и 31 януари 2012 г.

Пролетната вакнация за учениците от І до ХІ клас продължава от 9 до 17 април 2012 г., а аз учениците в ХІІ клас ще бъде от 12 до 17 април 2012 г.

За неучабни дни са обявени 1 ноември 2011 г., на който се празнува Денят на народните будители и 25 май 2012 г. -Ден на славянската писменост. Заради провеждането на държавните зрелостни изпити няма да се учи и на 17 и 19 май 2012 г.