/ netinfo
Състезанието Vis Moot спокойно може да бъде определено като аналог на олимпийските игри (каквото сравнение извършва BBC ) при състезанията по право. Предмет на състезанието е международен търговски арбитраж, породен от договор за международна продажба на стоки.

Състезанието протича изцяло на английски език и има две фази писмена и устна, която традиционно се провежда във Виена в седмицата преди католическия Великден. Устната фаза се състои в написването на меморандуми за ищец и ответник, като срокът за представянето им е декември, съответно януари. Тази година първият срок изтичаше в 00:00 часа на 8 декември, така че студентите от отбора посрещнаха празника си, финализирайки исковата си молба.  

Участниците в отбора са: четвъртокурсничката Мария Кожухарска, петокурсниците Джейлян Сюлейманова и Мартин Грънчаров и дипломантката Ангелина Киречиева. В устната фаза те се изправиха срещу отбори от Русия, Германия, Бразилия и Грузия, като арбитри на сблъсъците бяха учени и практикуващи юристи. Отзивите от представянето на студентите на Великотърновския университет са, че същите изглеждат и се държат като формирани адвокати по международни търговски спорове, а не като студенти!

Отборът на Великотърновския университет извърши подготовка за състезанието, като се яви на предварително състезание по същия казус, организирано от Юридическия факултет на Университета в Белград. Там отборът ни се изправи срещу представители на САЩ, Русия, Германия и Турция.

Студентите отново получиха адмирации за представянето си след едночасово пледиране на английски от страна на двата отбора в конкретния панел.Юридическият факултет на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ взема участие в състезанието за четвърта поредна година, което се дължи изключително на подкрепата, получена от ръководството на Университета и на Факултета.

Традиционни дарители на отбора са Висшият адвокатски съвет и Великотърновската адвокатска колегия и частни компании като  „Кроношпан“ ЕООД.

Студентите се срещнаха и с един от Директорите на състезанието проф. д-р Щефан Крол.