/ netinfo
Великотърновският университет "Св. Св. Кирил и Методий" за 14-ти път е домакин на националния форум "Национални дни на кариерата – Добра Кариера, Добър Живот“. Тази година участие в града са заявили 23 компании, които ще покажат своите възможности на студенти и граждани от Великотърновски регион. 

Гости на откриването бяха областният управител на Велико Търново проф. Любомира Попова, ректорът на ВТУ проф. Христо Бонджолов, зам.-ректорът по управление на качеството и акредитацията проф. Вихрен Бузов, директорът на Дирекция "Бюро по труда" Обрешко Нечев и Светлозар Петров, който е член на настоятелството на университета и е част от организаторите. 

"Радвам се, че имаме възможност да направим това мероприятие достъпно до студентите и работодателите, а онова, което е най-важно за нас е да съчетаем интересите и на едните, и на другите. Уважаеми колеги, възползвайте се от тези контакти! Надявам се да ви бъдат полезни.

Чуйте какво имат да ви кажат работодателите и вижте какво още можем да направим за учебните програми и планове. Нека да бъдем по-гъвкави и адекватни на живота, който ни заобикаля и да се ориентираме така, че подготовката на нашите студенти да бъде полезна за тяхната реализация след завършването", апелира проф. Бонджолов.

Ректорът бе категоричен, че конкуренцията е едно от най-важните неща и обясни, че този национален форум е мястото, на което студентите могат да си намерят работа в неформална среда, без да го има притеснението от интервю с работодател.

Областният управител проф. Попова заяви, че за нея е чест да бъде част от откриването на този важен форум. "Убедена съм, че за да имаме добър живот и добра кариера е изключително важно образованието. Така, че вие сте избрали правилната инвестиция, правилния университет - вие инвестирате в своето образование, но имате нужда и от една протегната ръка, която да ви даде шанс да намерите най-достойната реализация.

Този форум показва намеренията на организаторите да ви дадат шанс да останете в България и тук да реализирате своите мечти", с тези думи проф. Попова се обърна към присъстващите студенти.

Тази година един от акцентите за дошлите на изложението ще бъде и подобреното потребителско изживяване. Посетителите ще имат възможността да се потопят във виртуалната реалност (VR) на специалния демонстрационен щанд.

Организаторът Светлозар Петров благодари за доверието на компаниите, които са се включили във форума. "Пожелавам на студентите успех, тъй като големите ползи от това, че сте тук са четири. Първата е да си намерите работа или стаж - като средно един на всеки шест дошли до щандовете на някои от най-добрите работодатели успешно започва работа или стаж.

 Форумът се провежда за 17-та поредна година на национално ниво, като статистиката показва, че до момента над 40 000 души са намерили работа или стаж на него в цялата страна. Не можем да се конкурираме с Агенцията по заетостта, но се стараем. Втората полза е да видите какво изискват и предлагат едни от най-добрите фирми в България.

Важното е, че можете да си сверите часовниците и да видите какво не знаете, за да го научите като следвате. Третата полза е опознаването на пазара на труда. Много често младите хора не знаят какви фирми оперират в региона, както и кои фирми търсят хора с тяхната специалност.

Четвъртата полза е това, че всеки, които се притеснява от интервютата с работодател, тук ще може да разчупи първия ступор от интервютата", каза Светлозар Петров. Той благодари и на университета за дългогодишното ползотворно сътрудничество.

"Аз съм изключително горд да присъствам в настоятелството на университета. Това за мен е една кауза в моя живот, която си струва. Това е работа, която върша с удоволствие", заяви организаторът.

Националните дни на кариерата се провеждат от 13 март до 4 април. До момента са посетили градовете София, Варна и Русе, а след Велико Търново следват Габрово /28 март/, Свищов /29 март/, Бургас /2 април/ и Пловдив /4 април/.

Виртуални дни на кариерата ще се проведат на 16 май. Дни на кариерата ИТ, комуникации и аутсорсинг ще се проведат през есента - на 11 октомври в София, на 15 октомври в Пловдив и на 17 октомври във Варна. Дни на кариерата в УНСС ще се организират на 29 ноември.